Het Van Dale woord van het jaar 2018 was blokkeerfries. Een ander woord wat veel aandacht kreeg was ‘tantramasseur’, maar deze staat niet zo positief in de boeken als je zou verwachten. Wellicht wordt het woord van 2019 wel misbruikmassage.

Er zijn in een halfjaar tijd 87 betrouwbare klachten binnen gekomen tegen misbruik door tantramasseurs, volgens het Rapport Seksueel misbruik in de tantra-sector. Op dit moment lopen er ook twee strafzaken, een tegen Edwin M. uit Rotterdam en een tegen Nico D. uit Rhenen. Nico D. heeft ook een beroepsverbod opgelegd gekregen van zijn gemeente. Edwin M. heeft nog een lange tijd veel slachtoffers kunnen maken.

Tantra is een levenswijze geïnspireerd vanuit tradities van Hindoeïsme en Boeddhisme. Het is een spiritueel bewustwordingsproces, waarin je leert om aanwezig te zijn in je seksuele energie, emoties en denkpatronen. Tantra is geen geloof, maar een mystieke traditie. Een tantramassage is een massage is een intieme massage waarin hart-energie en seksuele-energie met elkaar worden verbonden. Volgens tantramasseurs is een tantramassage een zoektocht naar je innerlijke zelf en je yoni, je vagina, is de opening naar je ziel. Dit is waarschijnlijk de reden waarom misbruik vaak plaatsvindt in deze sector.

Het Rapport Seksueel misbruik in de tantra-sector is opgezet door Caroline Franssen, directeur en expert in (liefdes)relaties. En van Helene Baayen, sekswerker aan huis en tantra masseuse. Volgens Baayen zijn de velen aanklachten tegen masseurs slecht voor de naam. Door het opstellen van dit rapport probeert zij te laten zien dat niet elke tantramasseur misbruik maakt van zijn of haar positie. “Je kan deze situatie vergelijken met een arts die ziet dat zijn collega’s over de streep gaan, hij trekt dan aan de bel, omdat hij ziet dat zijn sector een slechte naam kan krijgen door dit”, aldus Baayen. Minister Grapperhaus heeft met een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer gereageerd op dit Rapport. In het Rapport wordt meerdere keren gemeld dat de overheid moet ingrijpen in bepaalde situaties van misbruik. Hij geeft in deze brief uitleg waarom dit wel of niet zo is.

De NOS heeft contact gehad met drie vrouwen die aangifte wilden doen voor misbruik door een tantramasseur. Deze vrouwen zijn allemaal door de politie weggestuurd, omdat ze te weinig bewijs hadden voor dit misbruik en omdat de vrouwen de ontucht zelf opzochten. Nu heeft de politie een zedenexpert ingehuurd die de politie helpt om soortgelijke zaken te behandelen. Er zijn geen meldingen gedaan van mannen die misbruikt zijn door tantramasseurs.

In november 2018 begon het proces tegen Nico D. Hij wordt ervan verdacht dat hij tussen 2014 en 2017 bij vrouwelijke klanten met zijn vingers het lichaam is binnengedrongen tijdens een massage. Zes vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan. Zijn slachtoffers zijn van plan een schadevergoeding te eisen, wat op kan lopen tot tienduizenden euro’s. Op 19 en 26 maart wordt het proces vervolgd.