UTRECHT - Afrikaanse maskers, twee grote knuppels, een kleine boksring... Wie het kleine museum op spoor 11 en 12 van Utrecht CS inloopt, zal misschien niet meteen verwachten dat dit het museum van freestyle-voetballer Soufiane Touzani is. Toch is hij wel degene die deze objecten heeft uitgekozen.

Het concept ‘Museum van’ startte drie maanden geleden. Toen mocht Floortje Dessing op station Leiden een maand lang haar favoriete objecten tentoonstellen uit de collectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Vervolgens was zanger Kenny B. een maand lang aan de beurt op het station van Arnhem, en sinds 24 augustus zijn de favoriete objecten van Soufiane Touzani te zien in Utrecht. Hiervoor is een glazen wachtruimte helemaal omgebouwd tot mini-museum, waarin allerlei objecten te zien zijn waar de 30-jarige Touzani iets over vertelt.

Ondanks dat Soufiane Touzani freestylevoetballer in hart en nieren is, hebben niet alle door hem uitgekozen objecten te maken met deze sport. Zo zijn er bijvoorbeeld ook voorwerpen te zien die horen bij verschillende Afrikaanse traditionele spelletjes. Hierbij legt de Nederlands-Marokkaanse Touzani uit hoe die spelletjes precies werken.

Natuurlijk is er ook een aantal objecten te zien dat wel te maken heeft met voetbal. Bijvoorbeeld een rotan bal, die Soufiane aan de tijd doet denken dat hij niet thuis mocht voetballen, omdat er te veel kapot ging. ‘Ik had op een dag allemaal sokken verzameld en daar maakte ik een voetbal van door ze in elkaar te stoppen’, vertelt hij daarover. Ook is er een supportershelm van de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Orlando Pirates te zien, evenals een doek van de Afrikaanse voetballer Samuel Eto’o.

‘’Ik had op een dag allemaal sokken verzameld en daar maakte ik een voetbal van door ze in elkaar te stoppen''

Voor het uitzoeken van zijn favoriete objecten is Touzani langs geweest in een groot depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Deze drie musea beheren ruim 375.000 objecten uit de hele wereld. Aangezien het grootste deel daarvan in het depot ligt opgeslagen, werd het ‘Museum van’-concept bedacht. ‘We vinden het heel erg zonde dat we niet altijd alle objecten kunnen laten zien in onze musea. Op deze manier kunnen we toch nog een extra stukje van onze collectie laten zien. Ook hopen we op deze manier, buiten de museummuren om, weer nieuwe mensen kennis te laten maken met onze collectie’, vertelt persvoorlichter Karin Flierman van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Elke ‘Museum van’-editie heeft weer een nieuw thema. ‘Het thema van Utrecht is Sport & Spel, omdat Utrecht ook bekend staat als een sportieve stad’, zegt Flierman, ‘en we hebben voor Soufiane Touzani gekozen omdat hij wereldwijd bekend is met zijn sporttrucs. Ook zijn we altijd een beetje op zoek naar wereldburgerschap, en hij vertegenwoordigt dat heel mooi.’

''We zijn voor de mini-musea ook een beetje op zoek naar wereldburgerschap, en Soufiane Touzani vertegenwoordigt dat heel mooi''

De reden dat de mini-musea op stations te zien zijn, is dat veel mensen dan een leuke tijdsbesteding hebben tijdens het wachten op hun trein. Eén van die mensen is Janosh, die enthousiast is over het concept: ‘Het is een leuk initiatief om zo’n wachtruimte op te vullen. De kunstenaar kan op deze manier toch het publiek bereiken en voor de mensen op het station kan het een leuke tijdsbesteding zijn terwijl ze aan het wachten zijn op hun trein.’

Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde zijn dan ook samen gaan werken met de NS en ProRail. ‘Die willen natuurlijk ook voor hun reizigers de wachttijd zo aangenaam mogelijk maken, daarom was dit een heel mooie match met elkaar’, aldus Flierman.

Dat het een mooie match was, blijkt ook uit de bezoekcijfers, vertelt Karin Flierman: ‘Tot nu toe is het een groot succes. Veel mensen zijn enthousiast en we krijgen vooral positieve reacties, dus we zijn erg tevreden.’

Wie nog een kijkje wil nemen in het Museum van Soufiane, kan dit tot en met komende zondag 24 september doen. Daarna neemt Filemon Wesselink het stokje van de freestyle-voetballer over, op het station van Zwolle.