UTRECHT – Melancholische sferische liedjes met een gedurfde ondertoon. JARA speelt vanavond tijdens het Switch Festival in het Spoorwegmuseum Utrecht. Ze geeft een intiem coupéconcert, alleen met haar stem en gitaar. Door 3voor12 werd zij ‘droommuziek met internationale allure’ genoemd. Wat schuilt er achter deze artiest?

Wat vind je het fijnst aan muziek maken?
Ik vind het een lastige vraag, en misschien omdat de activiteit van het muziek maken voor mij misschien juist níet doordacht en intellectueel is. Op sommige momenten natuurlijk wel, maar vaker is het een veel directere expressie dan bijvoorbeeld taal. Muziek maken is even helemaal samenvallen met wat je doet; je uitdrukken in het moment, je uitdrukken in klanken.

Waar gaan jouw liedjes meestal over?
Liefde, verlies, melancholie – kleine menselijke momenten.

Waar schrijf je het liefst je liedjes? Op welke plek, situatie of moment?
Het maakt niet echt uit wáár. Het kan thuis in mijn slaapkamer, op het vliegveld, fietsend over straat of in een tentje, maar meestal is het een moment waarop ik even met mezelf ben. Niet in gesprek met een ander, maar een mijmermomentje waarin mijn gedachten en ideeën even vrij kunnen dansen.

Hoe ziet een normale dag eruit voor jou?
Op de meeste dagen word ik wakker rond tien uur, zet ik een lekkere koffie en handel ik wat mailtjes en dingetjes af. Daarna ga ik ofwel repeteren, ofwel lesgeven. In de namiddag heb ik misschien afspraken met andere creatievelingen met wie ik dan samen wil werken, of ik ga onderweg naar een optreden ergens in Nederland. Na een optreden blijf ik op de locatie hangen om nog te drinken met de mensen die ik daar ontmoet of ik ga nog naar een café in mijn stad, in elk geval wordt het laat en lukt het me de volgende dag niet om eerder op te staan dan tien uur.

Wat doe je graag naast het leven als muzikant?
Lezen, mooie films kijken, concerten bezoeken en fietstochtjes maken.

Had je 10 jaar geleden gedacht dat je nu zo’n leven zou leiden?
Nee! Tien jaar geleden studeerde ik nét filosofie aan de UvA en zong ik in mijn vrije tijd, maar ik dacht dat ik een heel rustig leven zou gaan leiden. Zo’n leven met zondagmiddagen waarop je met een kat in de vensterbank een boek zit te lezen. Nu sta ik op de zondag ergens met een kater en mijn gitaar op het podium.

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
Ik wil heel graag veel blijven schrijven en performen, en zou het het mooist vinden om elke twee jaar een Europese tour langs mooie theaterzaaltjes te maken en een zomertoertje langs de gekke Indie festivals zo nu en dan. En verder, een eigen studiootje en veel muziek in het leven.

Heb je zin in Switch Festival?
JA!