De expositie van kunstenares Jessica Skowroneck komt bijna tot een einde. De tentoonstelling Land of Fools and Lovers in Galerie SANAA in het centrum van Utrecht is 15 juni voor het laatst te bewonderen. Wij spraken met haar over wat de expositie voor haar heeft betekend.

De expositie heet Land of Fools and Lovers. Waarom heeft u de expositie zo genoemd?
“Ik heb een ooit een foto gemaakt van een stuk natuur in Australië. We waren toen bij een soort beek met gigantische stenen daarin, en mooie grote gewassen. Het was heel sprookjesachtig, iets wat ik nog nooit gezien had. Ik heb die foto eigenlijk nageschilderd. Dit schilderij heb ik Land of Fools and Lovers genoemd, en vanuit dit werk ben ik verder gaan schilderen. Ik vraag mij af: wat maakt iemand een fool? We zijn allemaal een beetje dwaas. En lovers gaat over de intimiteit die ik zoek binnen de omgeving om mij heen. Het moet ergens verwarring oproepen, dat is waar het een beetje over gaat.”

Wat heeft u geïnspireerd om deze kunstwerken te maken en bij elkaar te bundelen voor de expositie?
“Van alles heeft mij geïnspireerd! De natuur en de sensualiteit die daarin leeft is de grootste inspiratiebron geweest. Ik stel mezelf de vraag of het dwaas is om in deze tijd nog te verlangen naar eenheid met de natuur, of dat het daar niet veel te laat voor is. Verder inspireren mij allemaal verschillende dingen zoals bijvoorbeeld de verborgen plekken in het landschap waar ontmoetingen plaats kunnen vinden, het licht dat door gesloten oogleden nog te zien is, vormen die vervagen door het langsrijden in een auto of door lui gesloten wimpers.”

Is er een kunstwerk bij waar u het meest trots op bent?

Foto: Mountain door Jessica Skowroneck

“De schilderijen in deze expositie staan eigenlijk allemaal erg dicht bij mij en het thema waar ik mee werk. Ik ben trots op het grote schilderij ‘Land of Fools and Lovers’ vanwege het formaat. Groot werk wil ik de komende jaren blijven maken. Daarnaast vind ik het werk ‘Mountain’ erg geslaagd qua kleur. Maar het is altijd moeilijk zeggen welk werk mijn favoriet is want dat zijn ze allemaal, maar op een verschillende manier.”

Dit is uw eerste solo expositie in deze galerie. Waar hoopte u precies op?
“Het is mijn eerste lange solo in Galerie SANAA inderdaad. Eerder had ik een solo in een galerie in Amsterdam en een korte solo bij Galerie SANAA. Het is altijd belangrijk dat nieuw werk goed wordt ontvangen. Hier hoopte ik dan ook op. Ik heb tot nu toe erg veel leuke reacties gehad van bezoekers en collega´s over de expositie en daar ben ik erg blij mee. Daarnaast hoopte ik natuurlijk ook op goede verkoop via de expositie.”

Wat voor soort kunst kunnen bezoekers verwachten?
“Mijn werk balanceert op het raakvlak van figuratie en abstractie, soms herkenbaar als landschap en soms slechts een suggestie daarvan. Verf, kleur en licht heeft echt de hoofdrol bij mijn kunst. De natuur zelf is het belangrijkste personage gedurende de expositie.”

 

Bent u benieuwd geworden naar de werken van Jessica? De expositie is elke woensdag tot en met zaterdag van 12 u ’s middags tot 18 u te bezoeken.