In het begin van de wedstrijd is het nog Zweden dat het spel bepaald, er zijn zeker drie tot vier grote kansen voor de Zweden. Het is doelvrouw Sari van Veenendaal die voor Nederland de nul weet te houden. Pas na het inbrengen van Shanice van de Sanden wordt Nederland echt meer gevaarlijk. Waarna Jackie Groenen in de eerste helft van de verlenging het enige doelpunt van de avond kon maken.

Oranje mag het in de finale op zondag 7 juli opnemen tegen het ijzersterke team van de Verenigde Staten. De Verenigde Staten werden vooraf gezien als grote kanshebber voor de wereldtitel. Niet iedereen had verwacht dat de Oranjevrouwen het zover zouden schoppen. Analytici voorspelden vooraf dat de Leeuwinnen in de 1/8 -of kwartfinale zouden stranden.

Dat het toernooi in Frankrijk wel een ander toernooi zou worden dan het Europees kampioenschap in Utrecht twee jaar was wel duidelijk. Na het winnen van de EK-titel namen de verwachtingen voorafgaand aan dit WK enorm toe. Vooraf werden daarom ook massaal de verwachtingen getemperd door de speelsters, door in bijna alle interviews aan te geven dat het niet zo makkelijk zou zijn als het in 2017 in Utrecht leek te gaan. Toch mag Oranje zich nu WK-finalist noemen en komt het te spelen tegen de titelhouder de Verenigde Staten. Die zich na een zinderende halve finale tegen Engeland plaatsten voor het laatste duel op dit toernooi.