Gisteravond was het de nacht van de vluchteling. Ongeveer 5.700 mensen in het hele land hebben 10, 20 of 40 kilometer gelopen om geld op te halen voor vluchtelingen. Met deze wandeling wil de organisatie geld ophalen voor vluchtelingen en ontheemden wereldwijd die in erbarmelijke omstandigheden moeten leven.

Utrecht

Het startschot van de 40 kilometer lange wandeltocht werd gegeven worden door RTL-presentator en ambassadeur van de Nacht van de vluchteling Art Rooijakkers, samen met Maarten van Ooijen, die wethouder voor maatschappelijke ondersteuning, welzijn, sport, asiel en integratie is in de gemeente Utrecht.

De lopers startten in Utrecht vanaf het spoorwegmuseum bij het Maliebaanstation en mochten zich na een wandeltocht van 40 kilometer melden in de Nieuwe Stad in Amersfoort. Onderweg waren er een aantal rustmomenten, om de lopers de tijd te geven om even bij te komen van de zware tocht. Een van de bijzondere rustlocaties was het AZC in Amersfoort.Dit was de laatste stop voordat ze rond half negen aankwamen in de Nieuwe stad in Amersfoort.

Het is al de tiende keer dat de Nacht van de vluchteling gehouden wordt. Het initiatief dat in 2010 begon is sindsdien alleen maar groter geworden. Vorig jaar deden er ruim 5.200 deelnemers mee en werd er ruim 1,6 miljoen euro opgehaald. De organisatie verwachtte dit jaar met ongeveer 5.700 deelnemers een hoger bedrag in te zamelen. Met het geld willen ze de voorzieningen van vluchtelingen wereldwijd verbeteren en veilige leefomstandigheden te creëren in vluchtelingen kampen. De teller staat momenteel op ruim 1,5 miljoen euro. Wat er precies is opgehaald is live te volgen op de website van de organisatie.