De regisseur Michiel van Erp komt met een prachtige openingsfilm voor het Nederlands filmfestival, wat overigens ook zijn debuutfilm is. De film is vanaf 27 september tot 4 oktober alleen in Utrecht op het filmfestival te zien en daarna ook in de rest van de bioscopen in Nederland. “Niemand in de stad” is een speelfilm die je onverwachts op een achtbaan van emoties meeneemt. In de eerste instantie verwacht je dat de speelfilm over een aantal corpsballen gaat die genieten van het studentenleven, maar dat verandert al gauw wanneer de vrienden in talloze nare situaties terechtkomen.

Met een debuterend regisseur en een aantal jonge acteurs is er een geweldige speelfilm uit de productie gekomen. Van Erp heeft wel ervaring met het maken van documentaires, wat ook wel blijkt uit de manier van filmen.

De hele film zit je vastgeklampt aan het scherm omdat je wil weten hoe het afloopt met de jongens. Door geweldig acteerwerk komt de roman van Philip Huff tot leven en kruip je in de huid van het hoofdpersonage Philip (Minne Koole) die met zijn vrienden Matt (Jonas Smulders) en Jacob (Chris Peters) erachter komt hoe het voelt om volwassen te worden.

Doordat de jongens alle drie moeten leren omgaan met verschillende problemen die zich voor doen tijdens hun studententijd, wordt de film een vlotte, maar een zeer mooie verfilming van het boek van Huff. Je emoties worden wakker geschud tijdens de film, omdat de film het ene moment gaat over keihard feesten en drinken tijdens je studententijd en de andere keer hoe je vader niet eens kan toegeven dat hij van je houdt terwijl hij binnen een paar maanden dood kan zijn.

Een sterk punt van de film is dat het onderwerp niet vaak voorkomt en het je compleet verrast als je de film kijkt. Dat komt omdat de film op het eerste gezicht over een studentencorps lijkt te gaan, maar het uiteindelijk allemaal veel dieper blijkt te gaan.

Daarnaast is het zo dat het lijkt alsof de acteurs stuk voor stuk zijn gemaakt voor de rol, en is het natuurlijk onwijs goed geregisseerd door van Erp (al helemaal voor een debuutfilm). Kortom, een aanrader voor iedereen die van een goede drama houdt.