Meer dan 850 lange mensen verzamelden zich gisteren bij stadion Galgenwaard om een poging te doen het Guinness World Record te verbreken. Australië spande tien jaar lang de kroon met 136 lange mensen op één locatie, maar het is Klub Lange Mensen, de initiatiefnemers voor de poging, gelukt om met zoveel lange mensen aanwezig het record te verbreken.

Even voor vijf uur ’s middags staan er hordes lange mannen en vrouwen in de rij voor Partycentrum Number Four in het stadion. Mannen van minimaal 1.90 m en vrouwen van minimaal 1.80 m mogen zich vandaag verzamelen om een poging te doen om het record te verbreken.

Iedereen moet een formuliertje invullen met persoonlijke gegevens. “Dit is een vereiste van Guinness.” zegt een medewerker van de organisatie. “Het is belangrijk dat alles wordt vastgelegd zodat we later kunnen bewijzen dat het allemaal echt zo gegaan is zoals wij zeggen”. Met het formulier in de hand wordt daarna elke deelnemer stuk voor stuk gemeten, en gaat op de foto. Wederom voor bewijs. Vervolgens krijgt iedereen een polsbandje met een letter en een nummer. Dit om ervoor te zorgen dat alle recordjagers in het juiste vak op de tribune terecht komen. Dit maakt het voor de organisatie makkelijker om alles bij te houden, en alle mensen te tellen.

Iedereen staat nog lang in groepjes bij elkaar op de tribunes, ondanks dat vrijwilligers zwaaiend met bordjes met daarop een letter proberen om iedereen naar zijn of haar vak te krijgen. Rond zeven uur roept een medewerker om met een megafoon dat het tijd is om naar je eigen vak te gaan. Heel veel meer is er door alle rumoerigheid niet uit op te maken. Als iedereen zo goed en wel zit op de juiste plek zit, klinkt er een hoop gejuich en gejoel vanuit elk vak. Rijen mensen doen de wave en er wordt hard gelachen. “Het voelt echt zo leuk om eens een keer een van de kleinere mensen te zijn!” zegt een jonge vrouw lachend. “Dat heb ik normaal echt nooit, nu weet ik hoe kleine mensen zich voelen!”

Rond tien voor half acht klinkt een luchthoorn, een teken dat iedereen moet blijven waar hij of zij hoort. Drie onafhankelijke waarnemers lopen de tribunes langs om te controleren of alles via de regels verloopt. Een van de organisatoren telt via de megafoon af totdat het record officieel verbroken is. Een hard applaus en gejuich breekt uit, het is gelukt!

De poging is officieel bij de organisatie van Guinness aangemeldt. Het zal nu nog zo’n zes weken duren voordat de organisatie het record officieel erkent. De gemiddelde lengte van de aanwezige man was vandaag 2 meter, en de gemiddelde lengte van een vrouw was 1.88 m.
Nederland wordt al jarenlang geassocieerd wordt met klompen, kaas, tulpen en lange mensen. Dit was de reden voor Klub Lange Mensen om de poging te organiseren.