Aan de Nieuwegracht 92 is op 3 december een nieuwe inloopvoorziening voor daklozen gestart. Zo krijgen daklozen betere en snellere hulp. Bij de voorzieningen kun je terecht voor: slaapplaatsen, hulpverlening van Stadsteam Herstel, medische zorg, eten en een warme douche. Van 10.00 tot 18.00 is de inloopvoorziening open en die sluit aan bij de nachtopvang.

De voorziening is er voor daklozen in Utrecht. En het grootste doel is om weer een goede start te maken, Om weer een goed leven op te bouwen. Daarom is er aan alles gedacht; van zorg tot gezelligheid en van maatschappelijke klusjes tot een lekkere maaltijd. Om dit daadwerkelijk te verwezenlijken moesten er een paar veranderingen komen.

Er zijn een aantal grote veranderingen in de inloop, personeel en buurt. Eerst was er geen inloop mogelijkheid bij de Nieuwegracht, nu kun je als dakloze naar binnen lopen en is er een grote ruimte ingericht waar je even tot rust kunt komen. Daarnaast waren er eerst 24 uur per dag professionals aanwezig van het Leger des Heils en andere organisaties zoals Stadsteam Herstel. Nu komen er drie teams opgedeeld in: inloop, opvang en Stadsteam Herstel. Zij werken nauw samen en het team wordt uitgebreid met meer vrijwilligers. Wanneer een nieuw iemand binnenkomt, kijkt een professional naar wat nodig is. Als blijkt dat er sprake is van verslaving of psychische problemen is het belangrijk dat de juiste hulp komt kijken. Dat gebeurt echter niet op de Nieuwegracht. Zij worden doorgestuurd naar een de Stek (een andere opvang). Binnen wordt er gekeken of je misschien kunt helpen om de buurt schoon te houden, of een ander maatschappelijk klusje kunt doen. Zo willen ze voorkomen dat mensen zich buiten ophouden.

Als laatst komen er nieuwe afspraken met de buurt en over de leefbaarheid. Voorheen waren er al afspraken en huisregels in het pand. De activering van de daklozen staat vooraan, hierdoor helpen zij de buurt schoon te houden en kunnen mensen uit de buurt een kopje koffie komen drinken met de daklozen. Hiernaast is het Leger des Heils aansprakelijk gesteld voor het gedrag van de bezoekers.

Het pand moet ervoor zorgen dat daklozen iets te doen hebben en daarvoor de ruimte hebben. Zodat zij een minder op de straat slenteren en zich nuttig maken. Op de Nieuwegracht lopen meer medewerkers en vrijwilligers rond die de daklozen kunnen aansporen tot klusjes of waarmee de bezoekers even een praatje mee kunnen maken. Ook is er opvang voor nieuwe daklozen in Utrecht. Voor hen is het ‘straatleven’ nieuw en wordt er samen gekeken naar hoe nu verder.

Om dit alles goed te houden heeft de gemeente voor zes jaar budget gegeven. Het Leger des Heils blijft goed in gesprek gaan met de gemeente om te kijken wat eventueel nog nodig is.