Lot van Hooijdonk, wethouder voor Utrecht, opende de nieuwe fietsstraat in de Cremerstraat op 23 september. De fietsstraat wordt onderdeel van de fietsverbinding tussen Vleuten, Leidsche Rijn en het centrum van de stad.

Voor de gemeente is de nieuwe fietsstraat van groot belang. De straat wordt een van de twee pilots voor de gemeente om te kijken hoe asfalt duurzamer kan. Zo bestaat de onderste laag van de fietsstraat uit gerecycled asfalt. Hierdoor is de milieubelasting van de productie en aanleg van de fietsstraat 68 procent lager dan bij standaard asfalt. Matthijs Sienot, raadslid van D66, zegt: ‘Dit is dus beter voor het klimaat, verlaagt de kosten en de gemeente geeft de bouwsector het goede voorbeeld. Bovendien zoeken marktpartijen partners om met deze schone innovaties aan de slag te gaan, wat goed is voor de economie van de stad.’

In 2013 heeft de gemeenteraad in totaal 1 miljoen euro apart gelegd om een begin te maken met verschillende doorfietsroutes. Mensen zouden hierdoor vaker de fiets pakken. Voor een betere doorfietsroute vanuit Leidsche Rijn naar de stad, heeft het college op 13 januari 2015 besloten om de Cremerstaat in te richten als fietsstraat. De bewoners waren uitgenodigd op burendag, 23 september, om de oplevering van de fietsstraat bij te wonen onder het genot van muziek en koffie.

Om de bewoners tevreden te stellen over de nieuwe inrichting van de straat, konden zij tijdens verschillende bewonersavonden hun mening geven over de ontwerpschetsen. Ook konden de bewoners, fietsers en andere belanghebbenden online hun mening geven. Maar niet iedereen is blij met de aanleg van de fietsstraat voor hun deur. Zo zegt Coby (54), een bewoner van de Cremerstraat,: ‘Ik heb nog nooit overlast gehad van het verkeer dat door deze straat reed. Dit waren meestal alleen maar de bewoners van de straat. Nu is onze straat veranderd in een drukke fietsstraat, wat ervoor zorgt dat de kinderen niet meer rustig op straat kunnen spelen. Een andere bewoner van de Cremerstraat vindt de aanleg van de fietsstraat zonde van het geld. ‘Fietsers kunnen ook gewoon via de Vleutenseweg fietsen. Deze weg bevat twee uitstekende geasfalteerde fietsstroken en voor de afstand maakt het ook helemaal niet uit’.