UTRECHT - De voormalige gevangenis aan het Wolvenplein krijgt een nieuw bestemmingsplan. Dit meldt gemeente Utrecht. De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaan samen om de tafel zitten, om het pand voor de lange termijn een functie te geven.

 

Het pand is nu in handen van het RVB, maar het bedrijf wil het pand verkopen. Nadat het bestemmingsplan is opgesteld, kunnen kopers een bod gaan doen. “De opbrengst gaat naar de staatskas,” vertelt Frank Wassenaar, woordvoerder van het RVB. Er wordt door het RVB dus ook gekeken naar wat de hoogste opbrengst zou geven. Dit zouden bijvoorbeeld woningen kunnen zijn. Wat er daadwerkelijk in komt, ligt ook vooral aan de gemeente en de omgeving van het pand. Zo zal de gemeente praten met vertegenwoordigers uit de buurt, de wijkraad en het Centrum Management Utrecht om hun visies te horen.

De voormalige gevangenis verloor halverwege 2014 haar functie als gevangenis. Sinds die tijd is de plek beschikbaar gesteld voor publiek en initiatiefnemers. Zo zijn er bijvoorbeeld horecagelegenheden en werkplekken aanwezig en vinden er evenementen plaats. De activiteiten die nu plaatsvinden in het pand waren er vooral om verloedering van het pand tegen te gaan. Wassenaar zegt dat er in het nieuwe bestemmingsplan misschien een definitieve plek voor deze activiteiten kan komen, of dat er een deel in het pand kan blijven. Dit zal dus de komende tijd besloten worden. Wanneer het uiteindelijke plan klaar is, is nog niet met zekerheid te zeggen volgens Wassenaar: “Dat ligt eraan of iedereen het veel met elkaar eens is of niet.”