UTRECHT - Het heeft iets weg van een droom voor starters; kunnen wonen in een volledig zelfvoorzienend huis. In de VS is deze zelfbouw fantasie al langere tijd een werkelijkheid, maar het begint nu ook bij Utrechters te kriebelen; zie daar het Tiny House initiatief. De gemeente Utrecht daarentegen leek minder te kunnen met de plannen voor de Tiny Houses. Na de raadsvergaderingen afgelopen zomer lijkt er nog steeds geen compromis gesloten te zijn met het Tiny House Initiatief.

Wie raar opkijkt van de term ‘Tiny House’ is niet alleen; ondanks een website, facebookpagina en een aantal krantenartikelen heeft de Tiny House beweging zich nog niet gevestigd als herkenbare term. Het principe, overgewaaid uit Amerika, is eigenlijk vrij simpel. The Tiny Houses zijn kleine, zelfvoorzienende woonhuizen die aan een aantal eisen moeten voldoen, zoals een woonoppervlak van maximaal 28m2 en het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen. Daarnaast is een Tiny House vaak helemaal naar de smaak en creativiteit van de eigenaar gebouwd.

“De focus bij Tiny Houses ligt op eenvoudig milieubewust leven,” zegt Marjolein Jonker, oprichter en projectcoördinator van Tiny House Nederland “en op het creëren van meer vrijheid.”

Ondanks het vernieuwende initiatief is de gemeente Utrecht nog steeds niet overtuigd. “D66 en Groenlinks zijn zeker positief richting het initiatief,” zegt Marius Steven, geïnteresseerde met betrekking tot het Tiny House initiatief in Utrecht “alleen liggen de prioriteiten bij de gemeente Utrecht anders wanneer het aankomt op deze woonvorm.”

“Wij hebben gekozen voor duurzaam binnenstedelijk bouwen in hoge dichtheden,” zegt K. Verschoor van het College B&W. “Het structureel mogelijk maken van grondgebonden Tiny Houses op grote schaal past niet in deze strategie. Wel faciliteert de gemeente een groot aantal initiatieven voor gestapelde “Tiny houses”.

De heer Verschoor doelt hierbij op de zogenaamde starter studio’s. “Er worden nu veel meer projecten gestart voor starters,” vult Joost de Natris, mede-geïnteresseerde in het Tiny House initiatief, aan “zogenaamde starter studio’s van 34m2 tot 44m2 lijken in populariteit en vraag toe te nemen. De bestemmingsplannen van de gemeente Utrecht liggen simpelweg anders.”