Een pratende boekenkast met meer dan 1.000 nieuwe kinderboeken staat aankomende zondag in de stationshal van Utrecht Centraal. De NS organiseert op de laatste dag van de Kinderboekenweek een Kinderboekenruil. Kinderen kunnen hier hun eigen boek ruilen voor een nieuw boek of een boek van een ander kind.

Kinderboekenschrijvers Jozua Douglas en Milja Praagman openen samen met twee NS-conducteurs om 10.00 uur de NS Kinderboekenruil in Utrecht. In een mini-voorleescoupé lezen kinderboekenschrijvers en de NS-conducteurs hun verhalen voor. Tot 16.00 uur kunnen er boeken geruild en gelezen worden ter hoogte van spoor 22 en 23.

De boeken die overblijven aan het eind van de dag, krijgen een nieuwe bestemming. Ze gaan naar het nieuwe StationsBoekWisseltje, een gratis minibibliotheek waar kinderboeken vanaf 15 oktober geruild kunnen worden. De rest van de overgebleven boeken gaan naar stichting Kinderzwerfboek. StationsBoekWisseltje komt op de eerste verdieping van het station te zitten naast de volwassen versie StationsBoekWissel.