Odysseus Velanas is een talentvolle voetballer uit de eigen jeugd van FC Utrecht. Hij was verantwoordelijk voor de eerste gewonnen uitwedstrijd van Jong FC Utrecht in de Jupiler League ooit. Velanas is dit seizoen een van de smaakmakers bij Jong FC Utrecht.

Je hebt een echte voetbalfamilie, je broer heeft bij Feyenoord gespeeld en je vader doorliep de jeugdopleiding van Olympiakos Piraeus. Waarom zijn jullie zo gek van voetbal?

 ‘’Ja goede vraag… ik denk dat het komt door het feit dat we al sinds jongs af aan voetballen, van voetballen bij VV Jonathan tot op de pleintjes in de buurt. Het zit gewoon in de familie. Iedereen vindt de sport super leuk. Een echte voetbalfamilie dus.                                                                                                                                                                             Nee, ik voel niet echt een druk door mijn broer en vader. Het is niet een soort wedstrijd wie het verder geschopt dan de ander. We zijn allemaal even trots op elkaar. Ook helpen en steunen we elkaar om allemaal beter te worden.’’

 Je hebt gespeeld bij VV Jonathan. Je hebt daar veel oude teamgenoten achtergelaten en bent op latere leeftijd pas binnengestroomd bij de jeugdopleiding van FC Utrecht. Het lijkt me dat je dan best een achterstand hebt op teamgenoten die al langer de opleiding volgen, of niet?

‘’Nee, het viel mee. Alleen de trainingsintensiviteit was veel zwaarder. Want ik ging van twee keer trainen per week naar vier a vijf keer trainen per week. Voetballend kon ik vrij snel meekomen. Het gaat allemaal wel een stuk sneller natuurlijk maar ik kon me snel aanpassen binnen het team. Gelukkig heb ik ook nog contact met een paar oude teamgenoten van Jonathan. Zij hebben mij ook geholpen met de aanpassing en af en toe ga ik op zaterdag nog eens kijken bij mijn oude team. Profvoetbal is wel heel anders dan amateurvoetbal vind ik. Amateurvoetbal is meer als een hobby. Profvoetbal is je hobby waar je je werk van hebt gemaakt. Je verdient je brood ermee. Ik heb eind 2016 ook een nieuw driejarig contract getekend. Het is dus veel serieuzer en strenger. Je traint veel vaker, je speelt meer wedstrijden. Je moet op je voeding en rust letten. Ook moet je altijd presteren en is er altijd een druk die erbij komt kijken. Ook moet je extra krachttraining doen om fysiek mee te kunnen.’’

Je hebt op 6 februari in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk je eerste profgoal gescoord. Kan je de goal eens beschrijven?

‘’Het was een omschakeling via de rechterkant. De rechtsback gaf een voorzet. Die werd tegen de keeper aangeschoten en toen stond ik precies op de goede plaats om de rebound erin te tikken.’’

Er zijn mensen die zeggen dat interlands alleen maar onzinwedstrijden zijn. Wat vindt jij hiervan? Ontwikkel je jezelf door die interlands beter?

‘’Ik vind dat interlands zeker geen onzinwedstrijden zijn. Integendeel, ik denk juist dat ze heel belangrijk zijn. Je speelt met andere spelers om je heen en in een ander systeem. Hierdoor moet je leren aanpassen aan andere spelers en speelstijlen en dat maakt je beter als speler. Ook speel je met de beste van je leeftijd tegen de beste van andere landen. Het niveau is ook aardig hoog dus daar leer je ook veel van. Daarnaast is het altijd een eer om uit te komen voor je land. Je vertegenwoordigt toch je land en daar mag je trots op zijn.’’

Omschrijf jezelf eens.

‘’Ik ben een middenvelder die aanvallend maar ook controlerend kan spelen. Ik heb een goede pass in de benen en  een goed inzicht. Ook ben ik technisch goed. Verder kan ik een doelpunt maken of een beslissende pass geven. Om 9:30 moet ik aanwezig zijn op de club. Dan start de training om 10:30. Om 13:00 is de training afgelopen en gaan we lunchen. Dan hebben we om 15:00 vaak nog een tweede training, maar dat is niet altijd het geval. Daarna ga ik naar huis. Naast het voetballen, ga ik ook regelmatig naar de sportschool. Verder hou ik ook van een potje darten en afspreken met vrienden. Buiten het veld ben ik een grappige jongen met wie je veel lol kan hebben. Daarnaast ben ik erg leergierig. Ook help ik graag andere mensen en ben ik niet bang om een praatje te maken met mensen.

Wat voor tips heb je voor kleine voetballertjes die ook profvoetballer willen worden?

‘’Mijn tip is vooral veel plezier te hebben in het spelletje. Veel trainen op het veld maar ook buiten op straat. Je moet dus niet op de playstation gaan spelen want daar wordt je niet beter van! Verder leer je ook veel door op de televisie naar ploegen te kijken zoals Barcelona en Real Madrid.’’

Waar gaan we jou zien eindigen?

‘’Ik hoop zo snel mogelijk in het 1e van FC Utrecht te voetballen! Dat is nu mijn doel.’’