Utrechtse horecaondernemers laten in een brief aan de Gemeente Utrecht weten ‘de stekker eruit te trekken’ op Koningsdag en -nacht 2019 als de gemeente niets verandert aan het drankbeleid en de strenge vergunningseisen.

Een aantal ondernemers en organisatoren van grote evenementen op het Domplein, Stadhuisplein, Janskerkhof en Neude laten in een brief aan de gemeente weten dat zij actie moet ondernemen. Jarenlang is er al kritiek op het Utrechtse beleid omtrent Koningsdag en -nacht, maar het is de eerste keer dat er een brief naar de gemeente is gestuurd hierover.

In de brief, die RTV Utrecht in handen heeft, laten verschillende ondernemers en organisatoren weten dat zij zich onder andere storen aan het drankbeleid. Zij zeggen erg streng gecontroleerd en gehandhaafd te worden en zijn het daarom niet eens dat supermarkten en particulieren in Utrecht onbeperkt alcohol mogen verkopen op de feestdag. “Zij kunnen ongehinderd grote hoeveelheden bier verkopen zonder enig zicht of dit aan minderjarigen en beschonken personen wordt verstrekt of doorverhandeld,” staat volgens DUIC in hun brief. De ondernemers vinden dat Utrecht een voorbeeld moeten nemen aan andere steden, zoals Amsterdam. In de hoofdstad mogen supermarkten op Koningsdag namelijk maar één alcoholische consumptie per persoon verkopen.

Daarnaast laten de ondernemers weten zich te storen aan de strenge vergunningseisen en stijgende kosten voor onder andere beveiliging en schoonmaken. Deze factoren maken het volgens hen niet aantrekkelijk om een groot feest te organiseren. “Bijvoorbeeld schoonmaakkosten, beveiliging, EHBO en sanitaire voorzieningen. Steeds vaker zien zij dat de EHBO en beveiligers druk zijn met mensen die buiten de evenementenpleinen hulp nodig hebben of zich misdragen,” meldden de ondernemers in hun brief volgens Duic en NU.nl.

Het laatste kritiekpunt dat in de brief genoemd wordt, gaat over de tijden waarop de ondernemers en organisatoren hun evenement moeten sluiten. Op dit moment mogen evenementen op 27 april tot 18.00 uur doorgaan. “Het neerzetten van grote evenementen vraagt om een enorme investering. Deze moet uiteraard terugverdiend worden en het tijdsbestek waarin dit moet gebeuren is simpelweg te kort,” aldus de ondernemers. Hun tweede argument hiervoor is dat zo’n feest meestal pas rond 16.00 ‘lekker aan de gang is.’ Ze zouden graag twee uur langer door willen gaan.

De ondernemers benadrukken in hun brief graag in gesprek te blijven met de gemeente. “Maar er zal dan toch echt richting de organisaties bewogen moeten worden.” Wanneer de gemeente geen actie onderneemt, overwegen de ondernemers dus de stekker eruit te trekken.

Koningsdag valt dit jaar op een zaterdag, dat betekent dat de grote evenementen op vrijdagavond en zaterdag plaats zullen vinden. De Gemeente Utrecht laat op hun site weten dat de aanvraagtermijn voor een evenementenvergunning in de binnenstad zestien weken is. Dat betekent dat er tot 5 januari 2019 een evenementenvergunning kon worden aangevraagd. Wanneer er geen aanvraag is gedaan voor een locatie of plein, kunnen andere organisaties tot twaalf weken voor Koningsdag nog een aanvraag doen. Dit betekent dat organisatoren uiterlijk tot 2 februari 2019 een vergunning kunnen aanvragen.