Tropisch: zo worden deze dagen omschreven in het nieuws. Ook in Utrecht lopen de temperaturen tot 34 graden op en het hitteplan van RIVM is hier ingegaan. Maar wat betekent dat hitteplan voor de Utrechters?

“Dit hitteplan is vooral gemaakt voor de meer kwetsbare groepen onder ons.” aldus Harald Wychgel van het RIVM. “Dat heeft u vast ook al op het journaal gezien, het gaat dan om ouderen, chronisch zieken en kinderen. Ik denk dat de rest van de bevolking iets beter weet hoe ze ermee om moeten gaan en ook minder gevaar lopen. Alles wat ik voor de Utrechters zou aanraden is binnen blijven als er inderdaad een hittegolf komt, ’s nachts de ramen open of de ventilator aan, gordijnen dicht en natuurlijk: drink genoeg water.”

Op de vraag of het RIVM zelf nog maatregelen neemt om de bevolking tegemoet te komen met de hitte, beantwoordt Wychgel: “Nee, dat niet. Het hitteplan is er om te informeren en een schets te maken van hoe het de komende tijd eruit gaat zien en hoe riskant het weer is. Evenementen zoals festivals kunnen het hitteplan gebruiken en er zelf mee doen wat ze willen, zoals gratis water uitdelen of genoeg beschutting bieden.”

Wij vroegen de Utrechters hoe ze zich op de hitte hadden voorbereid.

Michael (28): “Ik blijf vooral in m’n kamer of ben te vinden bij het water deze week. Verder, tja, ik denk dat het wel goed komt. Vorig jaar was het even warm geloof ik.”

Alexander (21): “Ik heb wel moeite met slapen, hoor. Verder zoek ik overdag het strand op of een terrasje. En inderdaad, genoeg water is zeker nodig nu.”

Femke (19): “Ik weet niet of ik me er echt op voorbereid had. Er zijn in Utrecht niet zoveel plekken om te zwemmen. Ik had wel al een paar plannen gemaakt met vriendinnen.”

Hoe dan ook, zorg dus goed voor jezelf. Flesje water naast je bed en een ventilator zouden voldoende moeten zijn, maar kijk dus ook uit voor de mensen om je heen, bijvoorbeeld ouderen, die het misschien iets moeilijker hebben. Verder: geniet van de zomer!