Deze maand gaat veel aandacht naar de Ramadan, maar in Utrecht worden nog meer religieuze ceremonies georganiseerd. In het Chinees-Boeddhistisch klooster van Groot Mededogen in Zuilen wordt bijna elke zaterdag een theeceremonie georganiseerd, met aansluitende meditatiesessie. 's Avonds mag je mee-eten, samen met de nonnen. Afgelopen zaterdag vond de eerste ceremonie sinds weken weer plaats. De vorige edities gingen niet door vanwege de viering van de verjaardag van Boeddha.

Het boeddhistische klooster is te vinden midden in een woonwijk in Zuilen. Het is mooi weer en de deuren van de tempel staan wagenwijd open. Naast de ingang houden twee Chinese tempelleeuwen de wacht. Bij binnenkomst stap je een compleet andere wereld binnen. Het is kalm en stil in de tempel en twee kaalgeschoren nonnen zijn bezig met het voorbereiden van de theeceremonie. Langzaam maar zeker stromen buurtbewoners de tempel binnen. Iedereen neemt plaats op een van de meditatiekussens, die in een cirkel staan opgesteld.

De Chinese theeceremonie speelt een belangrijke rol in het leven van de Chinese bevolking en is zo’n 2000 jaar geleden ontstaan in Chinese kloosters. Daar mediteren ze dagelijks urenlang. “Soms zijn we moe en willen we eigenlijk slapen. Dan gebruiken we thee om de geest wakker te houden. Daarnaast heeft thee veel voordelen voor ons lichaam,” vertelt Xianfu Shi, een non uit het klooster. Ze is niet geboren met deze naam: ze heeft hem gekregen toen ze non werd, zo’n vijf jaar geleden. Vandaag worden groene theebladeren gebruikt. “Groene thee koelt het lichaam, en drinken we dus in de lente en zomer,” vertelt Shi. Het bakje met thee gaat rond, er wordt geroken en geproefd van de bladeren. “Lekker knapperig!” merkt een van de gasten op. Shi moet lachen. “Dat komt door de manier waarop het is bereid. Het heeft heel lang gedroogd.” Shi giet kokend water op de bladeren en giet het dan door een klein zeefje. Kleine kopjes worden voor zo’n 70 procent volgegoten met thee. “Minder is onbeleefd, meer is te veel.” Iedereen krijgt een klein kopje, dat je in drie slokjes mag opdrinken. Dat is meer dan genoeg volgens de Chinese normen.

Aansluitend vindt de meditatie-sessie plaats. Nog meer mensen schuiven aan, de groep bestaat nu uit zo’n twintig mensen. “Je moet niet te veel verwachtingen hebben,” vertelt Shi. “Het is belangrijk dat je het allemaal over je heen laat komen. Voel je emoties, druk ze niet weg. Soms helpt het om mee te tellen met je ademhaling.” Ze luidt dan de meditatie in met behulp van een boeddhistisch gebed. Er klinkt nog wat geschuif, daarna is het doodstil. Pas na een halfuur gaan de ogen weer open en worden bevindingen van de meditatie met elkaar gedeeld. “Ik voelde vandaag vlagen van rusteloosheid en kalmte,” deelt een jonge student met de groep. Shi knikt begrijpelijk, dat is heel normaal. “Ik vind het zo heerlijk om hier te komen,” vertelt José. “Even weg van al dat schoonmaken, even helemaal niks. Ik laat me meevoeren op de energie hier. Dat is prachtig.”

De tempel is zo’n drie jaar geleden opgericht door lokale Chinese Nederlanders, die een boeddhistisch klooster misten in de buurt. De moedertempel is Longquan in China en Chinese nonnen uit die tempel zijn naar Nederland gekomen om in het klooster te komen wonen. “Boeddhisme is een groot onderdeel van de Chinese cultuur, van jongs af aan kenden we al veel boeddhistische verhalen. Dat element is heel belangrijk, en hier in Nederland verloren we dat een beetje,” vertelt Jan, vrijwilliger in het klooster. Jan is overigens niet zijn echte naam. “Het is mijn familie-naam: makkelijker om uit te spreken voor Nederlanders” vertelt hij lachend. Veel lokale Chinezen doneren aan het klooster en anderen werken hier vrijwillig. Iedereen in de buurt kan altijd gratis mee-eten.

De nonnen organiseren hier vaker evenementen voor buurtbewoners, zoals academische seminars en meditatiesessies.De stroming van het klooster is Mahayana. Zij geloven dat zowel nonnen en monniken als leken de verlichting kunnen bereiken. “We organiseren de meditatie-sessies om de bewoners te helpen,” vertelt Shi. Meditatie heeft grote voordelen voor ons welzijn. Tegenwoordig ervaren veel mensen stress en meditatie helpt om te ontspannen en los te laten. Ze hebben wijsheid nodig en wij kunnen hen dat geven.”