Werk, lessen, feestjes en examens. Het leven gaat door, ook al is het deze maand ramadan. Hoe houden de moslims in Utrecht dit vol? In dit item zoomen we in op moslims en moslima's en hun ervaringen met het volgen van de ramadan, terwijl ze in Nederland wonen. We vroegen ondernemers Fadi en Sayf erover.

Fadi doet er niet aan. Hij is moslim, maar hij heeft al een tijd geleden besloten dat het niet voor hem is weggelegd. Maar waarom dan?

Wat is de rede voor jou om niet mee te doen aan de ramadan?

Fadi: “Ik werk 8 uur per week in de snackbar dus dat is lastig, snap je? Ik werk de hele dag met eten en door de hitte die hier oploopt in de keuken is het heel lastig om niet eens water te mogen drinken.”

Krijg je overdag ook veel moslims die alsnog iets komen eten deze maand?

Fadi: “Een heleboel. Maar ik mag niet oordelen. Ik ben duidelijk zelf ook geen perfecte moslim.”

Fadi lacht even in zichzelf.

Wat is jouw ervaring met het wonen in Nederland als moslim?

Fadi: “Het is hier heel anders. Mijn ouders zijn ook moslims en wonen niet in Nederland, maar zij doen ook niet aan de ramadan. Onze familie is nooit zo streng geweest in het geloof, maar dat was veel moeilijker in Liberia. Bijna iedereen daar is moslim en je wordt erg beoordeeld door iedereen. In Nederland maakt het niet zo uit of je een goede moslim bent of niet.”

Ook al doe je niet aan de ramadan, heeft deze maand wel een speciale betekenis voor jou?

Fadi: “Dat is moeilijk om te zeggen. Voor mij gaat het geloof niet zo om regels. Mijn geloof zit in mijn hart. Een goede moslim ben je in het hart. Veel moslims vinden de regels belangrijker maar vergeten de kern. Mijn band met mijn God is goed.”

“Mijn geloof zit in mijn hart. Een goede moslim ben je in het hart.”

 

Sayd doet wel mee deze maand, ook al werkt hij zeven dagen in de week in de groentewinkel Persepolis.

Hoe doe je dat? De hele tijd rond eten zijn en de Nederlanders er vol van zien genieten?

Sayd: “Dat is zeker lastig, daar kan ik niet over liegen.”

Heb je daar tips voor, om er doorheen te komen?

Sayd: “Ik zou willen dat ik één antwoord had, maar dat is er niet. Je moet er gewoon doorheen. Mijn geloof helpt me er doorheen en door mijn geloof verzamel ik steeds weer de motivatie om verleidingen te weerstaan. Ik moet wel zeggen dat het makkelijker is geworden, ik doe het namelijk al bijna mijn hele leven en ik werk hier ook al een tijd.”

Hoe ervaar jij het om hier in Nederland te zijn tijdens de ramadan?

Sayd: “Het is zeker anders dan thuis. Maar, om eerlijk te zijn, het is hier ook mijn thuis. Het is gewoon gewenning, door de jaren heen wordt het makkelijker om niet te eten tijdens deze maand. Maar in Iran was het zeker een heel andere ervaring.”

Wat zijn de verschillen tussen Nederland en jouw geboorteland tijdens de ramadan?

Sayd: “Hoeveel mensen eraan mee doen natuurlijk, maar ook de hitte speelt een grote rol. Hier kan ik wel zonder water, in Iran kon ik dat echt niet. De hitte was gewoon ondragelijk. In Nederland valt dat echt mee.”

Sayd zucht diep, denkt even na en gaat dan verder met zijn verhaal, zonder dat er een nieuwe vraag gesteld hoeft te worden.

“Voor mij blijft het lastig, maar ik doe het voor mijn geloof. Dat helpt mij door de ramadan heen en alle obstakels. Dat is belangrijk voor mij, om elke dag dankbaar te zijn voor zijn hulp.”