Op de Minrebroederstraat 16 tonen 25 HKU studenten van de opleiding Fashion Design hun visie op mode. Vanaf het begin van dit schooljaar zijn de studenten hard bezig geweest met verschillende creaties neer te zetten. Het is een persoonlijk project waarin de identiteit als ontwerper centraal staat. Vandaag is de opening van de expositie.

In een licht gebouw van de Academiegalerie is de expositie te bezoeken. Het werk van 25 verschillende studenten zijn allemaal op verschillende manieren uitgestald in de kleine zaal. Door de grote ramen van de galerie zijn buiten al de opmerkelijke gestaltes van paspoppen en verschillende kleuren textiel te zien. Omdat de studenten zelf mochten kiezen welke kant van de Fashion Design zij voorop willen stellen, zijn de werken allemaal heel verschillend. Disclosure, de naam van de expositie, wat in het Engels uitgave betekent komt goed tot zijn recht.

‘Stripy Flurry’, Esra Copur

De aanwezige studenten zijn allemaal erg enthousiast en willen graag het verhaal achter hun gemaakte werk vertellen. Het eerste tentoongestelde werk bij binnenkomst is het werk van Esra Copur, 19 jaar. Het werk, ‘Stripy Flurry’ zijn twee pakken met verschillende stoffen in verschillende lengtes. De gestreepte en effen stoffen draperen over de grond. Dat de kleding overal verschillende soorten lengtes aanneemt heeft een reden vertelt Esra. ‘Ik slaapwandel zelf altijd heel veel, dus ik wilde iets doen met de stof van pyjama’s. Soms als ik in bed lig en bijna in slaap val, dan lijkt het alsof ik hele grote handen heb of opeens hele lange benen. Daarom is alles aan dit werk ongelijk.’ De verwarrende surrealiteit van de halfslaap is het vertrekpunt voor de collectie van Esra.

‘CON-fromation’, Iris Otten

In de zaal komen er verschillende mensen binnenstromen. Van andere artistiekelingen van de HKU tot aan toeristen, die toevallig voorbij liepen. Ook een aantal Utrechters hebben de expositie voorbij zien komen op de uitagenda en zijn een kijkje gaan nemen. De expositie is niet alleen geschikt voor menig modeliefhebber, maar ook voor geïnteresseerden voor fotografie en film. Bijvoorbeeld Iris Otten, die met haar film ‘CON-Fromation’ de momenten toont waarop controle wordt ontmaskerd. Aan de meerdere foto’s die te zien zijn, is veel aandacht besteedt en is van hoog niveau.

Codes 14911119/416145, Dafne Noij en Nikki Noij

Het werk van de tweeling Dafne en Nikki Noij, 22 jaar, behoort juist tot het echte collectiewerk. Deze collectie, bestaande uit drie duo’s, is geïnspireerd op Dafne’s en Nikki’s  jeugd en tweelingbestaan. Op de kleding zijn foto’s van vroeger te vinden. ‘We elementen uit onze jeugd terug laten komen. Vroeger spendeerden we hele zomers op de camping in Frankrijk, vandaar de tentstoffen dier erin terugkomen’, aldus Dafne. De zussen werken altijd samen en gaat tot nu toe altijd goed. ‘Juist veel beter dan alleen’, vinden de zussen.

Met de collecties zijn de studenten bijna vijf maanden bezig geweest. Alle kleding hebben zij zelfstandig in elkaar gezet. In de opleiding Fashion Design leren de studenten schetsen, materiaal bewerken en modische producten te maken. Na deze expositie zullen zij weer beginnen aan hun nieuwe collecties. De expositie ‘Disclosure’ is te zien t/m 28 januari op de Minrebroederstraat 16.

Ik, jij, de maatschappij, Ellis van Loosbroek

‘Dazzle to Dazzle’, Sophia Wantia