Wie vandaag op Utrecht Centraal liep heeft het misschien wel gezien: de opening van de handgemaakte tafelvoetbaltafel van hergebruikt materiaal. Aanwezig waren oud-voetbalinternational Anouk Hoogendijk en FC Utrecht speler Sean Klaiber.

Utrecht Centraal heeft de afgelopen weken veel creativiteit losgelaten tijdens de week van de duurzaamheid. Nu stoppen ze hier niet mee en was er vandaag de opening van een handgemaakte tafelvoetbaltafel van hergebruikt materiaal. Waar normaal gesproken de piano op het station het middelpunt van de aandacht is, waren vandaag alle ogen gericht op de menigte rondom de tafelvoetbaltafel. Vanuit de verte waren er mensen te zien met grote ronde voetballen op hun hoofd, welke in eerste instantie de aandacht trokken. Vervolgens de persfotografen die gedrongen om het schouwspel heen stonden. Oud-voetbal internationaal Anouk Hoogendijk en FC Utrecht speler Sean Klaiber stonden zij aan zij een potje te tafelvoetballen.

De tafelvoetbaltafel is onder andere gemaakt van de vloeren van oude dubbeldekstreinen. Het Haarlemse bedrijf Veldtwerk, welke van afval nieuwe producten maakt heeft de tafel gemaakt. Eens in de zoveel tijd zijn de treinen van de NS aan een opknap beurt toe. Door de oude vloeren van de dubbeldekstreinen onder andere tot tafelvoetbaltafels om te bouwen wordt zeker 98 procent van het gebruikte materiaal van de dubbeldekstreinen hergebruikt. De NS wil eindelijk 100 procent circulaire treinen realiseren, om zo verantwoorder met de materialen om te gaan. Daarnaast wil de NS de reiziger een betere reiservaring geven door meer entertainment op het station te bieden. Een tafelvoetbaltafel is een gezamenlijke activiteit, wat de reizigers ook met elkaar kan binden. Utrecht Centraal heeft de eerste proefdag gedraaid en de reacties waren erg enthousiast. Hierna wordt er gekeken naar de mogelijkheden of er ook tafelvoetbaltafels op andere stations kunnen komen.