Op station Utrecht Centraal kun je producten kopen die gemaakt zijn van gerecyclede treinbekleding en informatieborden. Deze Pop-Up store, gelegen tussen spoor 8/9 en 10/11, geeft gebruikte informatieborden en versleten treinbekleding een tweede leven. De Nederlandse Spoorwegen (NS) wil tijdens de week van de duurzaamheid laten zien dat het niet alleen om recyclen gaat maar ook om het geven van een tweede leven aan versleten producten

Met NS-Upcycle streeft de NS hergebruik van materialen na, zodat grondstoffen efficiënter kunnen worden ingezet. Van oude treinstoel bekleding worden bijvoorbeeld handtassen en kussens gemaakt, en van informatieborden zijn seinstokjes, fotolijstjes en zelfs een vier-op-een-rij spel gemaakt. Ook eerste- en tweede klas banken zonder steun worden verkocht, tegen een prijs van 150 euro per stuk.

Stichting kaNS Centraal is de initiatiefnemer van deze actie. De stichting bestaat vooral uit vrijwilligers en mensen die een baan hadden bij de NS. kaNS Centraal (voorheen HGB-V) geeft de afgedankte treinbankjes die nog in goede staat zijn een nieuw leven door ze te verkopen aan spoorcollega’s. Met de opbrengst van vier banken kunnen ze een heel jaar een straatkind in India ondersteunen.

De Pop-Up store blijft tot aan het einde van de week van Duurzaamheid staan op Utrecht Centraal Station