UTRECHT – De Pastabar, gevestigd aan de Veilingkade 59, is ruim een week open. Het is het zoveelste restaurant voor de ondernemers Jeroen Smeets en Marin Kwakkelstein. Naast de Pastabar runnen zij ook restaurant RUIG en waren ze lange tijd eigenaar van restaurant OPIUM, die onlangs zijn deuren heeft gesloten. Kwakkelstein doet een boekje open over hun succesformule.

Kwakkelstein vertelt dat hij en zijn compagnon Smeets positief terugkijken op afgelopen week. Zo zou het geleidelijk aan drukker zijn geworden en hebben ze veel positieve reacties gekregen op het restaurant. “Mensen beschouwen het echt als een aanvulling voor de buurt”, aldus Kwakkelstein.

Volgens Kwakkelstein zou dit moment economisch gezien gunstig zijn om een nieuwe onderneming te starten, gezien het feit dat de economie weer aantrekt. Daarnaast merkt Marin op dat mensen makkelijker geld uitgeven: ze hebben immers weer vertrouwen in de economie en consumeren in verhouding meer.

De Pastabar is volgens Kwakkelstein ook aantrekkelijk omdat ze niet de standaard pasta’s serveren: het is echt een streven om net de uitzondering op de regel te zijn, door bijzondere smaken te combineren in een gerecht. Zo is een pasta gamba olio de standaard, in plaats van een ‘simpele’ pasta bolognese.

Op de vraag hoe je een horecaonderneming succesvol maakt en houdt, antwoordt Kwakkelstein: “De prijs-kwaliteitsverhouding is in principe de succesformule.” Zo is het voor hem belangrijk dat mensen waar krijgen voor hun geld. “Ook moet het restaurant toegankelijk zijn voor een brede doelgroep, dus goed eten voor in verhouding weinig geld.”

Al met al zou Kwakkelstein nog iedere dag genieten van het horeca vak, omdat je iedere dag tevreden mensen de deur uit ziet gaan. Bovendien zou het een kick geven om iets te bedenken in je hoofd en dat je vervolgens met jouw idee mensen echt blij zou kunnen maken. “Het is inderdaad een dankbaar vak”, reageert Kwakkelstein.