UTRECHT – De Social Impact Factory, een bedrijf die zich voornamelijk toespitst op sociaal ondernemerschap, start begin deze maand officieel met een nieuw initiatief genaamd ‘Plan Einstein’.

Plan Einstein is een initiatief vanuit onder andere de Social Impact Factory en houdt in dat er zowel asielzoekers als jongeren de Einsteindreef zullen gaan bewonen. Dit initiatief zou een meerwaarde hebben voor beide partijen: zo gaat Plan Einstein een ontmoetingsplaats bewerkstelligen, informeert Monique den Bakker-Haverkamp, communicatieadviseur van gemeente Utrecht en contactpersoon van Plan Einstein.

Maar Plan Einstein gaat verder dan enkel wonen. Naast het bevorderen van integratie en samenhorigheid, worden er ook cursussen Engels verzorgd door de Volksuniversiteit Utrecht en cursussen ondernemerschap door de Universiteit Utrecht. Deze cursussen zouden bedoeld zijn voor asielzoekers en buurtbewoners. Door ervoor te zorgen dat asielzoekers direct de mogelijkheid hebben om te leren, bouwen zij op deze manier gestaag aan hun toekomst. Na afloop van de cursussen kunnen asielzoekers begeleiding krijgen van de Social Impact Factory om hun vergaarde kennis in de praktijk toe te passen.

De Europese Commissie ziet Plan Einstein als een voorbeeld voor andere steden in Europa en heeft Plan Einstein aangewezen als pilot. Plan Einstein wordt gesubsidieerd door het Urban Innovative Actions programma. De Social Impact Factory en de gemeente Utrecht werken met een aantal instellingen/organisaties samen, waaronder bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk Midden-Nederland.

Na afloop van Plan Einstein wordt het gebouw aan de Einsteindreef naar verwachting eind 2018 omgevormd tot huurwoningcomplex. Deze woningen zouden bedoeld zijn voor starters, expats en jongeren. Maar voor nu is Plan Einstein van start gegaan en wachten we de bevindingen af.