Deze week staat in het teken van de duurzaamheid. Op Utrecht Centraal kun je deze week geld doneren aan stichting Plastic Whale door je plastic flesjes in te leveren. Bij elk plastic flesje kan je 10 cent doneren aan de stichting.

Plastic Whale is in maart 2011 opgericht door Maurius Smit. Hij kreeg het idee om een boot te bouwen van plastic afval om de strijd tegen de ‘plastic soep’ tegen te gaan. Om dit te bereiken plaatste hij een bericht op sociale media, waarna hij van veel mensen steun kreeg. Smit probeert op deze manier niet alleen mensen, maar ook bedrijven en overheidsinstanties zich te laten inzetten voor dit probleem. Steeds meer mensen raakten betrokken bij het project: het begin van Stichting Plastic Whale.

Om bedrijven bij het project te betrekken hebben ze naast de stichting ook een Social Enterprise, waarmee ze onder andere plastic-vis-uitjes organiseren voor bedrijven. Hierbij gaan ze met bootjes het water op met tientallen mensen om zoveel mogelijk plastic uit de Amsterdamse grachten te vissen.

Ook heeft Plastic Whale een scholenprogramma om jonge mensen te betrekken bij hun project en ze meer bewust te maken van het milieu. In 2015 is de stichting hiermee begonnen en in 2016 zijn er 510 jongeren mee geweest om te ‘plasticvissen’. Het project is een groot succes want in 2017 was het aantal dat mee deed gegroeid naar 950 jongeren en in 2018 is dit zelfs meer dan verdubbelt naar 2.022 kids, waarvan 622 kids hebben deelgenomen aan het educatieprogramma. Ook in Rotterdam ze inmiddels begonnen met het plasticvissen en is ook het Scholen- en Educatieprogramma beschikbaar voor onderwijsinstellingen in Rotterdam.

Over de afgelopen jaren, zijn er al meer dan 3.000 jongeren gaan plasticvissen en in 2019 verwachten ze in totaal met nog eens 3.000 jongeren het water op te gaan.

Op dit moment zijn er nog geen samenwerkingen met het buitenland, maar die sluit de stichting zeker niet uit.