Poëzieliefhebbers konden donderdagavond, op Nationale Gedichtendag, hun hart ophalen in Boekhandel Broese. Daar vond van 19.00 uur tot 20.00 uur een optreden plaats van twaalf dichters, als startschot van de Poëzieweek 2018. Die begon donderdag en duurt tot en met komende woensdag.

Het is iets na 19.00 uur als zo’n 70 mensen plaatsnemen op hun stoel in Boekhandel Broese, waar speciaal voor deze avond een hoek is ingericht. Twaalf van hen zijn dichters. Van die twaalf dichters zijn er tien lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde. De overige twee zijn gastdichters.

Het openingswoord wordt gedaan door wethouder Kees Diepeveen. ‘In Utrecht is er sprake van een levendig literair klimaat, en dat is belangrijk’, zegt hij. Daarna leest hij een gedicht voor van Baban Kirkuki, één van de aanwezige dichters. Het gedicht gaat over het feit dat Kirkuki sinds acht jaar een Utrechter is, en over Utrechtse caravaggisten. Caravaggisten waren schilders uit de zeventiende eeuw, die werden geïnspireerd door de Italiaanse barokschilder Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Daarna neemt Onno Kosters, samen met Peter Drehmanns presentator van deze avond, het woord: ‘De taak van het Utrechts Stadsdichtersgilde is om ervoor te zorgen dat poëzie in de stad zichtbaar is en blijft. Vanavond hebben we twaalf dichters te gast. Tien uit eigen gelederen, en twee gastdichters.’ Kosters is zelf Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde.

De eerste dichter die iets uit zijn oeuvre gaat voorlezen, is Baban Kirkuki, die in 1999 van Irak naar Nederland vluchtte. Hij vertelt dat hij vereerd is dat de wethouder een gedicht van hem voorlas. ‘De wethouder leest beter dan ik’, grapt hij vervolgens. Kirkuki vertelt dat het thema van deze Nationale Gedichtendag ‘Theater’ is. Daar sluit het tweede gedicht dat hij voorleest, ‘In het park’, goed op aan. Het derde en laatste bericht dat Kirkuki voorleest, gaat over de liefde die mislukte doordat hij geen fiets had. ‘Hierdoor kon ik niet naar mijn afspraak’, vertelt Kirkuki, waarop het publiek lacht. De les die Kirkuki met zijn gedicht wil meegeven, is dat je, als je in Utrecht woont, als eerste een fiets nodig hebt. Daarna pas de liefde.

De tweede dichter die drie gedichten voor mag lezen, is Els van Stalborch. Ook zij heeft rekening gehouden met het thema ‘Theater’. Zo leest ze een gedicht voor over de ruimte als theater, gevolgd door een gedicht over de aarde.

Even later is het de beurt aan Nanne Nauta. Zijn eerste gedicht heet ‘Blijf je’. ‘Dit gedicht gaat over iemand die heel vaak op het Stadhuisplein zat, maar nu is overleden’, vertelt hij daarover. Ook het tweede gedicht dat hij voorleest, gaat over de dood, en heet ‘Dichter bij eenzame uitvaart’. Zijn derde gedicht leest Nauta voor voor de medewerkers van Boekhandel Broese, en heet ‘Utrecht aan zee’.

De laatste dichter die iets uit haar oeuvre mag voorlezen, is Vicky Francken. Voordat zij begint, kondigt ze aan dat ze één gewoon gedicht gaat voorlezen, één gedicht uit haar bundel en één verrassing. Wat de verrassing is, blijkt enkele minuten later: ze heeft een aantal kleine gedichten gemaakt van collages, die ze heeft samengesteld uit krantenknipsels. Hiermee oogst ze een luid applaus van het publiek.

Terwijl presentator Peter Drehmanns inmiddels het pand heeft verlaten, omdat hij naar een voetbaltraining moet, sluit Onno Kosters de avond af. Hij bedankt iedereen voor z’n komst, en wenst het aanwezige publiek tot slot een mooie Poëzieweek toe.