Een debat met leden van politieke partijen. Bij café Camping Ganspoort vond gisterenavond de live uitzending van Café Europa plaats, een samenwerking van de VPRO en de EO. In aanloop naar de Europese verkiezingen ontvangen presentatoren Chris Kijne en Tijs van den Brink drie avonden lang Europese kopstukken voor debat en discussie met elkaar én met het publiek.

Camping Ganspoort is naast de radio-uitzending ook gewoon geopend voor een borrel of diner, wat ervoor zorgt dat de grote ruimte goed is gevuld. Vanaf een felblauwe tafel, midden in de hoge ruimte, presenteren Chris Kijne (onder andere bekend van Bureau Buitenland) en Tijs van den Brink (bekend van Dit is de Dag) de uitzending. Hun gasten zijn Paul Tang van de PvdA en Arnout Hoekstra van de SP. Tussen de heren heeft Marloes Lemsom (Buitenhof) plaatsgenomen. De onderwerpen die  aan bod komen zijn de economie en de arbeidsmarkt. Hoe sociaal is Europa? En is Europa er vooral voor de markt of ook nog voor de mensen?

Voordat de uitzending begint wordt het publiek, dat ongeveer uit veertig mensen bestaat, geïnstrueerd over het verloop van de uitzending. Over de inhoud van het programma hebben ze het niet, wel over het moment dat ze moeten applaudisseren. De crew, die ongeveer uit tien mensen bestaat, komt ontspannen over en onderling worden de laatste dingen doorgesproken over het verloop van de uitzending.

“Hoe ben jij erbij gekomen om hierheen te gaan?” vraagt studente Lena Kroese aan mij. We zijn de jongsten tussen het publiek waarvan de leeftijd gemiddeld rond de veertig ligt. Ik beantwoord de vraag en stel haar dezelfde vraag terug. Ze vertelt mij dat ze regelmatig naar NPO 1 luistert en de aankondiging zo voorbij hoorde komen. “Ik heb het uitgebreid gevolgd en ik woon hier dichtbij. Ik kan het thuis luisteren op de radio, maar als er dan de kans is om ernaartoe te gaan vind ik dat leuker.” De crew geeft ons en de rest van het publiek de laatste aanwijzingen, en de laatste mensen komen binnen druppelen. Alle stoelen zijn inmiddels gevuld en het overige publiek blijft aan de grote houten tafels wachten. De uitzending begint.

Tijs van den Brink opent de show en stelt de kandidaten voor. Er volgt een luid applaus van het publiek en na een korte introductie wordt Paul Tang gelijk in de gelegenheid gesteld om te praten over de PvdA. Tang: “Het gaat erg goed met ons, maar de komende dagen komt het er op aan.” Na een duidelijk antwoord neemt Chris Kijne het gesprek over en stelt Arnout Hoekstra een vraag over de ‘aanval’ op Brussel van afgelopen weekend door een aantal rechts nationalistische partijen. Hoekstra komt ontspannen over, maar drinkt zodra hij de kans krijgt zijn glas water in één teug leeg. Of hij dorstig is of gespannen blijft in het midden.

Tijdens de uitzending is er voor potentiële kiezers de mogelijkheid om live naar de uitzending te bellen om een vraag te stellen. Vrachtwagenchauffeur Bert van Meppelen maakt hier gebruik van door een opmerking te maken over de lonen en uren van de chauffeurs uit lagelonenlanden. “De chauffeurs uit de lagelonenlanden komen niet meer in hun eigen land. Ze rijden maanden door heel Europa, maar daardoor komen de prijzen van de transporten in het geding. Goedkope chauffeurs worden ingehuurd en wij, de Nederlandse chauffeurs, blijven achter.” Bert maakt zijn verhaal vrij lang, tot ongenoegen van de crew. Met oogcontact en handgebaren verzoeken zij Chris Kijne om het gesprek af te ronden. NPO-medewerker Julia: “Op deze manier snapt niemand meer waar het over gaat!” De uitzending en het debat gaan na het telefoongesprek goed door zonder al te veel van het onderwerp af te wijken. Hoekstra: “Dit laat maar weer zien dat dit Europa geen sociaal Europa is, maar een asociaal Europa. Het belang van de grote vervoerders staat voorop.”

De discussie tussen de heren komt wat meer op gang en is voor het publiek vermakelijk om naar te kijken. Er wordt gesproken over de interne markt, het vrije verkeer van personen en diensten, uitbuiting onder arbeidsmigranten en belastingontduiking. Het publiek vermaakt zich, kan zich vinden in de onderwerpen door af en toe instemmend te knikken en twee mensen stellen tussendoor een vraag. Lena is aan het einde van de uitzending enorm enthousiast. “Hier ga ik de andere twee dagen ook naar toe, ik vond het erg interessant.”

De volgende uitzendingen van Café Europa staan gepland voor dinsdag 20 mei en woensdag 21 mei in Camping Ganspoort. Bas Eickhout van GroenLinks, Esther de Lange van het CDA en Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren debatteren op dinsdag over klimaat en landbouw. Woensdag 22 mei is de laatste dag voor de verkiezingen. Die avond ontvangt Café Europa ook bijzondere gasten om de kiezer optimaal voor te bereiden.