Binnenkort sluiten de poortjes op Utrecht Centraal. Het sluiten van de poortjes is bedoeld om het aantal zwartrijders terug te dringen en de veiligheid van treinreizigers te garanderen.

Na Rotterdam Centraal zijn nu ook Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal aan de beurt. ‘Er wordt eerst een paar dagen getest met de poortjes zodat treinreizigers alvast kunnen wennen’, laat de NS weten. Zodra uit de test blijkt dat het soepel verloopt zullen de poortjes in de komende maanden worden gesloten. Op dit moment passeert 71% van de reizigers een gesloten poortje. Na de sluiting van de poortjes op de andere grote stations in Nederland zal dit percentage op 90% zitten.

Wanneer de poortjes precies sluiten is nog niet bekend. ‘Een precieze datum is er nog niet, maar de planning is om voor het einde van het jaar de wijzigingen door te voeren’, laat de woordvoerder van Randstad weten.

’Een van de grote voordelen van het nieuwe beleid is dat men niet meer kan vergeten om in- of uit te checken’, aldus de NS.

Student Ties zegt dat hij zijn twijfels heeft bij het plan. ’Ik denk dat de poortjes er zeker voor gaan zorgen dat zwartrijders niet zo makkelijk de trein meer in kunnen, maar er kunnen ook problemen ontstaan. Toeristen weten vaak niet hoe het systeem werkt hier in Nederland en dat zou weleens voor lange rijen kunnen zorgen.’

‘’Er wordt eerst een paar dagen getest met de poortjes zodat treinreizigers alvast kunnen wennen.’’

De heer Heidema (51 jaar) reist ook regelmatig met de trein. ’Ik vind het een prima idee! Als je toch door het station moet om naar de andere kant te komen dan kan je altijd de passage gebruiken en ik denk dat het weer een stukje veiliger wordt dankzij de poortjes.’

‘Onze ervaring is dat het eigenlijk allemaal wel doorloopt. Mensen zijn het in- en uitchecken gewend. 75% van de poortjes waren al dicht, de andere 25% zou niet voor problemen moeten zorgen. Op andere stations werkt het beleid ook goed, en mensen voelen zich veiliger. Het voorziet mensen in hun behoefte, we hebben geen enkele aanleiding om te denken dat het niet goed gaat lopen’, aldus Carola Belderbos.