UTRECHT - De gemeente Utrecht doet mee aan het project ‘Op weg naar Age Friendly Cites', een project van het Fonds voor Cultuurparticipatie. In Utrecht zal dit project de ‘Kunst van Delen’ gaan heten. Wethouder Kees Diepeveen en directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie Jan Jaap Knol hebben woensdag de overeenkomst ondertekend in buurthuis Oase.

“Cultuur is een verbinden in de samenleving,” vertelde wethouder Diepeveen bij het officiële moment. Het doel van het project is om ouderen meer te betrekken bij kunst en cultuur. In dit project staan kunst en welzijn centraal, maar is het ook de bedoeling dat ouderen én jongeren samen komen. ‘Kunst van Delen’ zal tenminste twee jaar duren. De projecten beginnen eerst in een paar wijken van de stad. De gemeente en het Fonds hopen dat het project uiteindelijk in heel de stad tot uiting komt.

Naast Utrecht kunnen ook andere steden zich aanmelden. Uiteindelijk wordt er een prijs uitgereikt aan de stad die de mooiste of beste projecten heeft aangeleverd. Maar gaat kunst en competitie wel samen? Om hierop antwoord te geven, werden de aanwezigen in groepen verdeeld en kregen ze een opdracht die het antwoord op die vraag moest beantwoorden. Het werd een ja. Kunst en competitie gaat samen. “Maar het gaat vooral om het plezier”, werd er vanuit de zaal geroepen.

Ook het verbinden van jong en oud werd bij de ondertekening meteen gedemonstreerd. Het ‘Grijze Koppen Orkest’ liet met simpele muziekinstrumentjes hun versie van ‘Daar bij de Waterkant’ horen, onder leiding van Peter de Boer van Fort van de Verbeelding. De koppen waren echter niet allemaal grijs: “Dit is kunst met ouderen en jongeren”.