Rebecca Niese is 23 jaar en heeft haar Bachelor diergeneeskunde achter de rug. Nu doet ze een master waarbij het verband tussen de gezondheid van mens en dier wordt onderzocht. Hiervoor doet ze een bijzonder onderzoek: ze gaat gratis advies geven aan hondenbaasjes met overgewicht.

Kun je kort wat over jezelf vertellen?
Mijn achtergrond is in de diergeneeskunde. Na mijn bachelor kwam ik terecht bij de master One Health. Die master houdt in dat je meer doet dan alleen diergeneeskunde: Je doet naast een beetje diergeneeskunde een beetje gewone geneeskunde en je houdt je nog een beetje bezig met milieuzaken. Ik zal natuurlijk nooit alle kennis op kunnen doen die mensen in die vakgebieden hebben, maar wat ik wel kan doen is de kennis van de verschillende vakgebieden gebruiken. Ik verbind mensen om samen oplossingen te vinden die de vakgebieden overstijgen, in dit geval dus obesitas bij zowel mensen als honden. Om dat soort problemen samen op te lossen is waar deze master zich op richt. Ik ben zelf ook een beetje te zwaar en wilde zelf dus ook afvallen, wat het voor mij dus ook nog persoonlijk maakt. Dat heeft mij tot dit onderzoek gebracht.

Doe je hiernaast ook nog werk in de diergeneeskunde?
Nee, dat niet. Ik zou in principe nog wel stage mogen en kunnen lopen maar daar schiet ik niet zoveel mee op omdat ik nu deze master doe. Ik werk op dit moment gewoon achter de kassa, dus niks bijzonders.

Hoe breng je dit onderzoek in de praktijk?
Ik moet sowieso voor mijn master een onderzoek doen. Ik moest het gratis doen, je kan voor een wetenschappelijk onderzoek niet echt geld vragen. Maar wij krijgen er zoveel kennis mee dat het niet uitmaakt dat ik er geen geld voor krijg, en we hopen er ook nog eens mensen mee te helpen. Dat maakt het dus eigenlijk een win-win situatie. Zelf heb ik daar ook niet veel moeite mee. Zoals je merkt praat ik er enthousiast over. Ik heb dan ook veel passie voor dit onderwerp.

Wat zijn dan de grote doelen die je met dit onderzoek hoopt te bereiken?
We hopen eigenlijk dat uit dit onderzoek komt dat honden ook je maatje kunnen zijn bij het afvallen. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat, als je samen met iemand afvalt, je twee keer zo makkelijk afvalt dan als je dat in je eentje doet. Dus toen dachten wij: Als de hond, de beste vriend van de mens, zou hij dat misschien ook kunnen zijn. Het is natuurlijk wel een beetje anders want hij zou je niet mondeling kunnen ondersteunen, maar misschien blijkt wel dat als je samen op dieet bent de hond toch steun geeft. Dat als hij geen koekje mag, je zelf ook het koekje makkelijker laat liggen, en je ook samen makkelijker gaat wandelen. Dat is onze hypothese.

Wat zou je met de uitkomst van dit onderzoek willen doen?
Dat is moeilijk te zeggen. Dit is het allereerste jaar dat deze master beschikbaar is, dus het is voor mij ook nog een beetje onduidelijk wat ik er allemaal mee kan. Ik zie wel waar dit pad mij brengt. Ik doe het nu vooral uit mijn passie voor dit vak.

Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor jouw advies?
Ik ben vorige week begonnen met aanmeldingen opnemen, en mensen kunnen zich tot eind maart opgeven. Ik heb gisteren mijn eerste deelnemers ontvangen. Ik ben er nu al erg druk mee, en ik heb nog een heleboel te gaan. In totaal moet ik 96 mensen spreken, zodat het aantal groot genoeg is voor een wetenschappelijk onderzoek. Ik heb er al 16 gehad, dus heb er nog 80 te gaan. Gelukkig zijn de inschrijvingen nog open, via voedingUKG@uu.nl kun