UTRECHT - Het is een frisse ochtend met een waterig zonnetje, en toch houdt het een groepje mensen niet tegen om deze zaterdag vroeg op te staan. De mensen staan voor een gesloten deur, te wachten tot deze open gaat. Na een paar minuten wachten gaan de deuren open en het groepje dringt snel naar binnen. De zoektocht kan beginnen.

Vandaag is het zo ver: Record Store Day (RSD). Muziekliefhebbers over de hele wereld komen vandaag bijeen om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Het evenement vindt dit jaar voor de tiende keer plaats over de hele wereld. Op deze dag verschijnen vele zeer exclusieve platen releases die alleen vandaag verkrijgbaar zijn. Voor de liefhebber is het dus belangrijk om op tijd voor de platenzaak te staan, want voor je het weet loop je een aantal juweeltjes mis. Naast het kopen van muziek is er ook genoeg om te luisteren, in de platenzaken worden ‘instores’ georganiseerd, dat zijn optredens van verschillende artiesten in de winkels.

De vroege drukte in Plato aan de Voorstraat in Utrecht is ook terug te vinden bij platen- en kunstwinkel Swordfish & Friend. Er beginnen drie mannen van de Utrechtse band Melonhead aan de eerste instore van de winkel. Er druppelen steeds meer mensen de winkel binnen, bezoekers die duidelijk komen voor de band. De grunge/rock band die normaal gesproken niet bang is een harde liveshow te geven, heeft voor deze instore de sfeer omgetoverd tot een intieme akoestische set. Met een propvolle zaak beginnen de mannen aan de show, en die blijft goed bekeken tot aan het einde.

Record Store Day vindt plaats in meer dan 2000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan en is daarmee volgens organisatoren het grootste en tegelijkertijd het meest intieme muziekevenement ter wereld. Daar is bezoeker Rik de Graaf mee eens. “Door op zoveel verschillende plekken optredens te organiseren en wereldwijd speciale releases uit te geven krijg je een soort gevoel van verbondenheid”, zegt de Graaf. De jonge muziekliefhebber heeft zelf alleen niet alles kunnen kopen wat hij op het oog had. “Ik was zelf iets later dan tien uur binnen en hierdoor heb ik wel wat speciale releases gemist”, vertelt de Graaf. 

Opvallend is dat ook Broese dit jaar mee deed met Record Store Day, de grote boekenwinkel aan de Oudegracht in Utrecht centrum. Broese is als een vertrouwd adres voor de Utrechtse boekenliefhebber, maar heeft ook een muziekafdeling. Dit maakte dat het eens tijd werd voor Broese om mee te doen met het grootste muziekevenement van het jaar. “Een optreden voelt haast een beetje surrealistisch aan hier, omdat je geen band verwacht in een boekenwinkel”, zo vertelt fotografe Sabrine Baakman. Baakman fotografeert vandaag RSD en is op alle drie de locaties langs geweest. Broese vindt ze een specialere locatie, “Mensen van alle leeftijden lopen hier rond, niet alleen muziekliefhebbers, en toch stopt bijna iedereen om te luisteren naar de muziek”, aldus Baakman.

Dat deze dag niet alleen succesvol is voor bezoekers, maar ook voor de onafhankelijke platenzaak, is niet alleen te zien aan de drukte in de platenzaken.”Record Store Day is een groots succes! De dag zelf is waanzinnig, er komen ontzettend veel mensen op af”, vertelt winkelmanager van Swordfish & Friend Luke Cohlen. “Voor openingstijd om 10 voor 10 stonden de eerste mensen al voor de deur. We hechten erg veel waarde aan Record Store Day omdat het ingelijfd is alle onafhankelijke platenzaken een impuls te geven, en vinyl is aan een ontzettend groot publiek bediend”, aldus Cohlen. Enthousiast laat de medewerker weten: ”We hadden zojuist bands Melonhead en Nouveau Velo over de vloer, en krijgen dadelijk Polynation en Nuno dos Santos die DJ-sets komen doen. Blijf lekker hangen!”