Rode Hesjes demonstreren in Utrecht

De Rode Hesjes-beweging liep zondag 13 januari door de binnenstad van Utrecht om hun onvrede aangaande het beleid van premier Rutte te uiten. Ruim honderd demonstranten vroegen op deze manier aandacht voor een meer sociale samenleving waarin eerlijke lonen, betaalbare woningen en een sterke publieke sector centraal zouden moeten staan.

Protesten van de Gele Hesjes-beweging, die in Frankrijk ontstonden naar aanleiding van de verhoogde brandstofprijzen, waren in Nederland een inspiratiebron om de Rode Hesjes-beweging te startte. Een linkse beweging die doormiddel van demonstraties haar standpunten onder de aandacht wil brengen in Den Haag. De Rode Hesjes zijn onder andere tegen xenofobie, racisme en polariserende politici.

Op de Neude verzamelen zich iets voor 13:00 uur mensen met rode kleding. Er worden protestborden uitgedeeld met leuzen als “het kapitaal plukt ons kaal” en “btw omhoog? Dwingt ons in het rood!”. Er wordt kort een toespraak gehouden waarin iedereen wordt verzocht om deze reguliere demonstratie ordelijk te laten verlopen. Als laatste woorden klinken: “we gaan lopen mensen. Rode Hesjes aan de wandel!”.

Met protestborden maakt de Rode Hesjes-beweging haar standpunten duidelijk

Foto: Foto: Elise Klaassen

Vanaf de Neude loopt de stoet onder begeleiding van de politie te paard door de binnenstad richting het Domplein. Femke Sleegers houdt namens Den Haag Fossielvrij, een burgerbeweging die zich inzet voor een fossielvrije toekomst, een speech. Een van de speerpunten van de Rode Hesjes gaat over het tegenhouden van klimaatverandering. “We vechten allemaal voor hetzelfde. Een gezond en veilig leven, waarin we niet meer uit de natuur halen dan de natuur aan kan. Een eerlijk en sociaal leven, waarin we niet toestaan dat de zwakste schouders de lasten van de rijke multinationals dragen” verteld Femke Sleegers. Ze vervolgt “Den Haag moet verantwoording gaan afleggen aan haar bevolking. Niet aan multinationals”.

De wandeling wordt hervat en leidt al zingend via het Janskerkhof en de Oude Gracht terug naar de Neude. Luidkeels worden de teksten “jong , oud, zwart en wit. Haal het geld waar het zit” en “vijf, zes, zeven, acht, gooi die Wilders in de gracht” geroepen. Tussen de menigte loopt Diego Garzon (25) “Het uiteindelijke doel is dat er bewustzijn wordt gecreëerd. Hopelijk groeit dit uit tot een grotere beweging. Alhoewel de ontwikkelingen in Nederland daar misschien nog niet rijp voor zijn, zoals in Frankrijk”.

Het is afwachten wat deze allereerste demonstratie van de Rode Hesjes-beweging teweeg zal brengen in den Haag.