UTRECHT- Woonzorg Nederland is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe koers betreft ouderen huisvesting. Tot de zomer is de woningcorporatie bezig met het ontwikkelen van de nieuwe koers. Duidelijk zal worden wat Woonzorg Nederland gaat doen, waar zij in gaan investeren, hoe veiligheid verbeterd kan worden, hoe zij er voor gaan zorgen dat de dienstverlening richting huurders goed blijft en hoe zij wonen en zorg op een goede manier vorm gaan geven.

De groep ‘ouderen’ is op dit moment constant aan het veranderen. Tussen nu en 2020 stijgt de ouderen bevolking gigantisch in aantal. Ook worden ouderen van nu anders oud dan hun leeftijdsgenoten van 20 jaar geleden. Niet alleen de ouderen maar ook hun wensen wat betreft woning en woonomgeving veranderen. Woonzorg Nederland moet om deze reden, letterlijk een nieuwe koers gaan varen.

Welke nieuwe woonvormen kun je ontwikkelen voor ouderen zodat ze langer, goed, veilig en beschermd kunnen blijven wonen in hun eigen omgeving? Utrechtse woningcorporaties De Koppel en Nieuw Bleyenburg zijn onderdeel van Woonzorg Nederland.

“Als je nu 65 bent ben je toch anders 65 dan 20 jaar geleden”, zegt Maxime Pieters, senior communicatie adviseur bij woonzorg Nederland. “Ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen. Ze blijven langer vitaal en gezond en er komen steeds meer hoog opgeleide ouderen omdat het de generatie is die een volledig onderwijspad heeft kunnen volgen.”

De komende 10 jaar verdrievoudigt het aantal 65 plussers. Ook het aantal 80 plussers stijgt heel sterk. Nederland heeft straks te maken met een veel grotere groep ouderen, die allemaal gehuisvest moeten worden. Het is de generatie “babyboomers” die een volledig pensioen op heeft kunnen bouwen. Dus veel meer te besteden heeft. De woningcorporatie bedient de mensen met een iets kleinere portemonnee. Ook deze groep stijgt met 20% over de komende 10 jaar. Dus nadenken over ‘hoe huisvest je die groep’, wordt steeds belangrijker.