Recent plaatste de nieuwssite Duic een advertentie over het Unikwartier. Het Unikwartier is een stukje binnen stad waar veel te verkennen en te doen is. Het bevat mooie pittoreske straatjes, kleine boetiekjes en speciaalzaakjes. Vroeger stond het Unikwartier bekend om zijn drugs en prostitutie. Maar nu is het een hip en winstgevend gedeelte van de stad. We gaan een rondje maken door de buurt om de sfeer te proeven en we horen van de mensen in de buurt waarom je er moet zijn geweest.

Het is een stralende woensdag middag en een mooie dag om er even op uit te gaan. Een mooie plek om dat te doen is het Unikwartier. De terrasjes zitten bomvol en de yuppen (de hipsters) komen weer in grote getalen tevoorschijn. Aan yuppen kom je in het Unikwartier niet te kort. Volgens de sigarenboer op de hoek zijn zij ook stiekem de mensen die de wijk hip en happening hebben gemaakt.

Vanaf Jans Kerkhof stap je zo de buurt in. Wat gelijk zal opvallen is dat het een stuk minder druk is dan bijvoorbeeld op de Neude. Het is een wijk in opkomst. De straten zijn smal en de mensen lijken er niet zo gehaast. De dag verloopt er rustig. Bij een van de vele hippe koffietentjes die de buurt bezit is het aardig vol op het terras en bij de vintage winkel die ernaast zit is het ook niet bepaald rustig.

Bij binnenkomst in de vintage winkel, die Sussies Vintage heet, wordt je gelijk vriendelijk begroet. De medewerkers staan gezellig te kletsen met de klanten en over het algemeen is de sfeer in de zaak huiselijk. De winkel is ingedeeld in kleine afdelinkjes voor mannen en vrouwen. Achterin de winkel zijn de pashokjes en er is zelfs een vintage bankje waar je lekker op kan ‘chillen’. Op achtergrond hoor je wat muziek van de neo-soul band The Internet. Dit maakt de sfeer helemaal af. De medewerkster verteld dat ze al 10 jaar bestaan en dat ze de buurt in de laatste 4 jaar aardig snel hebben zien veranderen met de komst van tentjes zoals: Loetje waar je biefstuk kan eten en Poké Perfect waar je rijst met allerlei gezonde toppings kunt eten. De verkoopster is blij met de veranderingen: ‘Onze omzet is in de afgelopen jaren flink gestegen. Dit komt vooral doordat vintage weer helemaal in is en ook gedeeltelijk door de gemeente die de prostitutie en drugshandel in de stad heeft weten te verminderen. Dit zorgt er toch voor dat de buurt ander soort volk aan trekt.’

Een ander leuk plekje in de buurt is de Breedstraat. Hier wordt al 400 jaar de Lapjes markt gehouden waar je allerlei stoffen kunt kopen. Vandaag is de markt er helaas niet maar Sonja (55), frequent bezoeker van de markt, verteld het volgende: ‘De markt is er elke zaterdag van acht uur ’s ochtends tot één uur ’s middags. Het is er altijd gezellig en voor de mensen die geïnteresseerd zijn in stofjes is de markt ideaal. Bij sommige kraampjes heb je al een meter stof voor maar 3 euro en wat de markt ook zo een goeie sfeer geeft is het feit dat het al zo lang bestaat.’. Verder verteld Sonja dat de markt mensen samenbreng. Zo zegt ze: ‘zowel jong als oud, autochtoon of allochtoon zijn bezoekers van de markt en dat is wat het zo mooi en gezellig maakt!’.

Unikwartier is dus een gezellige buurt met gezellige mensen en een goede sfeer. Er is veel te doen en te zien en de buurt heeft leuke zaakjes en fotogenieke straatjes. De lapjesmarkt is volgens de bewoners het bezoeken zeker waard.

Wil je meer weten over de buurt? Bezoek dan hier de website van het Unikwartier.