UTRECHT – “En dit is een échte, wilde muis met twee hele gevoelige ogen”, klinkt het tijdens de safari tour. Voorzichtig tikt de Freek Vonk-achtige gids op de twee knoppen van de computermuis. Een aantal werkende studenten kijken op vanachter hun computerscherm.

Met een beschikking over 520 studieplekken en zo’n 1800 meter aan kastplanken is de HU bibliotheek een concurrent van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Binnenkort is ook het nieuwe ‘HUBlab’ toegankelijk voor studenten en docenten om te kunnen experimenteren met digitaal les- en leermateriaal. Daarnaast kent de  bibliotheek dienstverlenende informatiespecialisten en een tijdschriftencorner.

Een groot feest barst donderdagmiddag los in de nieuwe bibliotheek van de Hogeschool. De bibliotheek die in begin januari al toegankelijk was is gisteren officieel geopend.

Een groepje eerstejaars studenten in circus kostuums verwelkomen de studenten en docenten van de hogeschool met een interactief programma. Een swingende beat van de live DJ klinkt op de achtergrond terwijl bezoekers de verbouwde ruimte ontdekken. Daarnaast is er speciaal voor deze gelegenheid een photobooth en een zogenoemde ‘biblionadebar’, waar mensen wat kunnen drinken.

Verspreid door de bibliotheek staan eerstejaars studenten van de studie culturele en maatschappelijke vorming met kleine activiteiten. “Dit wordt gedaan door studenten die hier ook punten voor krijgen voor hun tentamen”, verklaart Nellie Ursem, werkzaam in de bibliotheek. “Het heeft ook niet speciaal een circus thema, maar veel verschillende. Zo heb je naast alle circusachtige activiteiten een Freek Fonk tour.”

Net zoals Nellie had gezegd raast er een groepje van vier studenten in safari kleding langs. Met zelfgemaakte film- en geluidsapparatuur leidden zij een groep bezoekers rond door de nieuwe bibliotheek. “En hier bevinden zich dan de boekenwurmen,” vertelt de Freek Vonk van het stel. Tegelijkertijd haalt hij een boek waar papieren wormen tussen de bladzijden uitsteken uit een boekenkast. Zijn publiek gniffelt geamuseerd.

De opening wordt druk bezocht en de reacties zijn positief. Zowel de centraal gelegen bibliotheek als het feestje vallen erg in de smaak bij de bezoekers. “Ik vind het echt erg mooi geworden’, zegt Bram van Fraeijenhove, derdejaars student geschiedenis docent. Lachend voegt hij eraan toe: ‘Deze opening is wel een van de raarste dingen die ik heb meegemaakt op de HU, maar echt leuk gedaan.”