Mensen die te veel verdienen voor het sociale huurhuis waarin ze wonen moeten meer geld gaan betalen. De coalitiepartijen (CDA, VVD, D66 en ChristenUnie) willen de huurprijs voor scheefwoners in een keer verhogen naar de maximale huurliberalisatiegrens. De maximale huurprijs die bij een woning past kan dan oplopen tot 710 euro per maand. Zo gaan mensen sneller op zoek naar een koophuis of een particulier huurhuis.

In het centrum van Utrecht en in de wijk Leidsche Rijn wonen relatief de meeste scheefwoners. In Leidsche Rijn is dat 21 procent en in de Binnenstad 20 procent. Ter vergelijking, het landelijk gemiddelde ligt op 13,8 procent. Dit blijkt uit het onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Het is nu nog zo dat de huurprijs van scheefwoners (mensen die meer dan 41.000 euro per jaar verdienen) niet meer dan 5,4 procent omhoog mag gaan per jaar. De coalitiepartijen willen het nu in een keer omhoog gooien, naar maximaal 710 euro. CDA-Kamerlid Erik Ronnes vindt dat de scheefwoners de doorstroom blokkeren en dat hierdoor de woningsmarkt niet goed functioneert. Het is volgens hem oneerlijk dat de woningzoekenden die lang op de wachtlijst staan en recht hebben op een sociale huurwoning, worden opgehouden door mensen met een hoog inkomen, die de huurwoning bezet houden.

Of het coalitieplan kansrijk is, daar is nog discussie over. De onderhandelingen tussen woningcorporatie Aedes en de woonbond liepen niet op een nieuw huurakkoord uit. Het coalitieplan wordt zonder nieuw sociaal huurakkoord lastiger.