Deze hele week staat in het teken van het klimaat en duurzaamheid. Het is een week om stil te staan hoe we duurzamer kunnen leven. Elke stad doet dit op zijn eigen manier, ook in Utrecht is men hier op zijn eigen manier mee bezig. Op Utrecht Centraal hangen de schommels al klaar om je telefoon op een duurzame manier te kunnen opladen.

Er zijn drie prominente schommels aanwezig wanneer je de stationshal in loopt. Op de witte pilaren waar de schommels aan hangen staat de tekst: “Play for Life”. Een manier om op een duurzame manier je telefoon op te laden. Dit is het initiatief van ProRail en NS. Wanneer je verder doorloopt zie je nog meer duurzame initiatieven van ProRail en NS door het station verspreid.

Er is een pop-up store met een pingpongtafel gemaakt van oude treinvloeren, oude prullenbakken die als groene wanden dienen en lampen gemaakt van gele vertrekborden. Daarnaast is er naast de bestaande winkels nu ook een kleermaker aanwezig. De reiziger die met een kapot kledingstuk rondloopt hoeft nu niet meer de America-Today of de Sissy Boy in om een nieuw kledingstuk te kunnen kopen, maar kan deze ter plekke nog laten maken.

Daarnaast is kunnen de reizigers hun plastic flesjes in de pop-up store inleveren in ruil voor een waardebon van 10 cent. Deze waardebon kun je als korting bon inleveren bij de kiosk of doneren aan Stichting Plastic Whale. Dit is een stichting die streeft naar schoon en plastic vrij water. Stichting Plastic Whale is begonnen in Nederland, maar heeft tot doel mensen van over de hele wereld te betrekken bij hun organisatie. Het doel is om zoveel mogelijk plastic afval te verzamelen, te recyclen en hiermee vervolgens nieuwe producten te maken. Op deze manier willen ze plastic afval een nieuwe economische waarde geven. Op dit moment maken ze boten en kantoorartikelen. Daarnaast hebben ze ook een educatief programma waarmee ze duizenden mensen proberen te bereiken, door middel van presentaties en workshops. Ze hopen op deze manier bedrijven en individuen te betrekken bij hun organisatie en doelen.

Uiteindelijk hoopt de NS dit soort duurzame initiatieven op meerdere stations een plek te kunnen geven.