UTRECHT – Het project She Decides heeft in de eerste twee weken 180.000 euro weten op te halen. Dit project is gestart door minister Lilianne Ploumen. De Rutgers Stichting, gevestigd in Utrecht, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het nieuwe project.

Het project is een reactie op de acties van Donald Trump. De 45ste president van de Verenigde Staten heeft in zijn eerste weken als president al vele ingrijpende en dubieuze maatregelen genomen, waaronder ook de Global Gab Rule. Deze houdt in dat organisaties die bijvoorbeeld voorzien in abortus voor vrouwen, in de toekomst geen geld meer krijgen van de Amerikaanse regering. Dit heeft grote invloed op de levens van vele vrouwen.

Het hoofdkantoor van Stichting Rutgers ligt net naast station Utrecht Centraal. Directeur Ton Coenen spreekt over het nieuwe project. ‘’Door de maatregel van Trump verliezen hulporganisaties 600 miljoen euro per jaar. Rutgers zoekt publieke donaties, en geeft het geld aan een organisatie die steun nodig heeft.’’ Volgens Ton Coenen lopen zelfs organisaties waarbij abortus niet eens een speerpunt is, maar slechts een klein onderdeel van het beleid, het risico om alle financiering kwijt te raken. 

Het project is opgezet door minister Ploumen. Zij toonde haar onvrede over de maatregel van Trump, en heeft het fonds opgericht om de vrouwen te helpen. Aan dit fonds kunnen mensen geld doneren, dat vervolgens naar organisaties gaat die hun financiering weg zien vallen door de beslissing van president Trump. De Rutgers Stichting speelt een belangrijke rol binnen dit project, want Rutgers zorgt ervoor dat het gedoneerde geld bij de juiste organisaties belandt.

De actie is inmiddels twee weken bezig. Coenen is verheugd met de steun die het project vooralsnog krijgt. ‘’Tot nu toe is er €180.000 opgehaald, een heel mooi bedrag voor de eerste week. Dit is echter maar een beetje bovenop wat de overheden moeten doen.’’