Landelijk groeit de weerstand tegen de manier waarop Shell opereert. Kijk maar naar de hoeveelheid anti-Shell bordjes die in de lucht werden gehouden tijdens de Klimaatmars. Om maar te zwijgen over de rechtszaken die op dit moment tegen Shell worden gevoerd. Tijdens de aandeelhoudersvergadering dit jaar kondigden aandeelhouders van Code Rood aan waarom het een bijzondere dag is. “Jullie zijn vandaag getuige van de laatste Shell aandeelhoudersvergadering ooit. Wij zijn vastbesloten om jullie ten onder te brengen.”

Tijdens een infoavond in politiek-cultureel centrum ACU op de Voorstraat, wordt besproken hoe Code Rood deze ondergang gaat bewerkstelligen. Ze opereren onder de toepasselijke naam ‘Shell must fall’. Zo’n 15 geïnteresseerde aanwezigen zijn samengekomen in de kelder van het ACU. De sfeer is ondergronds en rebels: precies de burgerlijke ongehoorzaamheid die Code Rood wil aansporen. Ikona, actief lid, stelt de verzetsgroep voor. “Wij zijn een samenwerking van mensen die in actie komen. Tegen de macht van fossiele bedrijven én overheden die deze bedrijven hun gang laten gaan.”

Maar waarom is het nou zo belangrijk om die aandeelhoudersvergadering tegen te houden? “Shell is wettelijk verplicht om de vergadering te houden op een aangekondigde datum. Dat maakt het handig voor ons. Ze kunnen niet verder met hun plannen als ze de vergadering niet houden. Als je die dag aanpakt, pak je de fysieke manifestatie van shell aan. Daarnaast zal het ook reputatieschade en aandacht voor het probleem veroorzaken. Investeren in Shell zal riskant worden,” legt Ikona uit.

Dat Shell een groot aandeel heeft in de klimaatverandering, weten we allemaal wel. Denk aan de grote olieramp in Nigeria, maar ook dichterbij huis: de aardbevingen in Groningen. Toch proberen ze de vervuilende industrie te verbloemen met slimme PR. In Canada bijvoorbeeld, probeerde Shell teerzandolie neer te zetten als duurzame energiebron. De Reclame Code Commissie heeft hen hier voor op de vingers getikt, maar de reclames blijven groen getint.

Maar ja, hoe breng je zo’n gigantisch bedrijf ‘ten onder’? Al vele actiegroepen zijn hen voor gegaan, met weinig succes. Maar de leden zijn in ieder geval ontzettend gemotiveerd en geloven heilig in het slagen van het project. Hoe ze het precies willen doen: daar zijn ze ook nog niet helemaal over uit. “We willen er in ieder geval voor zorgen dat de druk op de overheid wordt opgevoerd.” Er moet nog veel gebeuren. Infotours, actieconferenties, trainingen… De agenda is goed gevuld. Maar het precieze actieplan bespreken ze liever niet op openbare plekken. “Vanwege de veiligheid: het is toch burgerlijke ongehoorzaamheid.” Wel zullen ze zo’n 100.000 euro en 5000 mensen nodig hebben. “Het wordt een hele klus, maar het zal gebeuren”