Sinterklaas is vandaag met zijn stoomboot en pietenboten Utrecht binnen gevaren. Dit deed hij voor het eerst met bijna alleen maar roetveegpieten en een handvol zwarte pieten. Langs de kant stonden honderden kinderen te bibberen in de kou om de Sint toch een warm welkom te heten.

Vele kinderen stonden al vroeg langs de kant met ouders bij hun zij, om een goed plaatsje te bemachtigen. Een paar minuten voor de aankomst van de Goedheiligman zit de sfeer er al goed in. Boten vol met pieten en trommels varen voorbij en op het gebouw van het Louis Hartlooper Complex zijn dit jaar klimpieten te zien. De kinderen roepen om Sinterklaas en zingen de liedjes volmondig mee. Ook de ouders en grootouders zingen en dansen mee met de kinderen. Er worden vlaggetjes uitgedeeld en papieren mijters, maar dit laatste worden iets minder goed ontvangen omdat de meeste kinderen zelf hun pietenpak aan hebben.

Rond 12 uur vaart de Sint het Ledig Erf binnen. Hierna vervolgt hij de route door het centrum naar eindpunt Weerdsluis. Hier varen Sinterklaas en de pieten binnen terwijl een liveband Sinterklaasmuziek speelt en een groep cheerleaders een yell uitvoert. Als de Sint aan wal staat wordt hij hartelijk ontvangen door loco-burgemeester Victor Everhardt.

Sinterklaas en Piet varen binnen bij het Ledig Erf

De Sint geeft de loco-burgemeester als cadeau een bal en een boodschap. ‘Kinderen moeten meer sporten omdat dit hun in beweging houdt en veel plezier geeft.’ Luiden zijn woorden. Daarom maakt de Goedheiligman een afspraak met de honderden kinderen om minimaal één sport gerelateerd cadeau te vragen.

Roeipieten varen Utrecht binnen

Als de sint vertrekt om zich klaar te maken voor zijn tocht ter paard langs de St-Jacobsstraat, Lange Viestraat en De Neude, Schoutenstraat, Oudkerkhof en einbestemming het Domplein.  Slaat het weer ineens om. Het begint hard te regenen en de meeste mensen zoeken een plek om te schuilen. Jet (5) die met haar moeder onder een afdak van een café staat, vertelt dat voor haar het zien van de Sint het leukste moment van de dag was. Haar moeder Maren voegt hieraan toe: ‘Ze vond de roeipieten ook erg leuk en herkende meteen de kleuren van Utrecht op de roeispanen, dat had ze namelijk op school geleerd.’ Broer Sam (7) komt net uit het café met een zakje pepernoten en vertelt: ‘Ik vond de bellenblaasboot het leukst en ik heb ook hard meegeschreeuwd zodat de bellen met onze stemmen de Sint de juiste kant op konden wijzen.’ Zij vonden het een erg geslaagde middag. Maar op de vraag of ze straks nog gaan kijken als de Sint door de stad rijd antwoord moeder Maren: ‘Nee ik denk dat het wel genoeg is geweest voor vandaag, wij gaan lekker naar binnen.’

Een regenboog boven de Weerdsluis, waar de Sint verwelkomt werd door de locoburgemeester

Op het Neude staat de vijfjarige Naoual met haar ouders wel nog op de Sint te wachten. Ze heeft een warme oliebol in hand om haar wat op te warmen. Moeder Liesbeth vertelt: ‘We hebben net gekeken naar de bootjes en zij vond vooral de hijskraanpiet erg leuk. Die deed allemaal kunstjes. Nu hopen we nog dat we straks Sinterklaas van dichtbij kunnen zien. Dat zou helemaal leuk zijn.’

Ondanks dat het publiek iets uitgedund was zat de sfeer er nog goed in. En stonden het aantal kinderen dat er nog waren uitbundig naar de Sint en pieten te zwaaien langs de route. Het grootste deel van de stoet waren roetveegpieten en op het laatste waren er nog een handvol zwarte pieten te zien. Volgend jaar zullen deze er niet meer bij lopen.

Sinterklaas eindigde de dag op het Domplein. Waar hij om half vier iedereen uitzwaaide om zich voor te bereiden op alle cadeautjes die hij die avond in alle schoenen zou moeten doen. Het verkleumde publiek vertrok na een koude maar drukke dag eindelijk weer naar hun warme huizen.