Burgemeester Jan van Zanen heeft de deuren geopend van de Pathé pop-up bioscoop in de hal van Utrecht Centraal. In de decembermaand kunnen reizigers hier terecht om eventjes te relaxen. Ze kunnen hier verschillende trailers kijken onder het genot van gratis popcorn. De mini-bios is van 7 tot 30 december open.

Voor de pop-upbioscoop staan twee wachters en om de winkel zit een ‘wikkel’. Steeds meer mensen verzamelen zich en wachten met spanning af wat er gaat gebeuren. Reizigers die langslopen schieten nog even snel een foto en om half 10 komen de ‘filmsterren’ uit de winkel tevoorschijn. Spiderman, Mary Poppens en Aquaman poseren vrolijk voor de camera. Burgemeester Jan van Zanen arriveert op Utrecht Centraal en voegt zich bij de poserende acteurs. “Ik ruik de popcorn al”, zegt van Zanen enthousiast. Het aftellen is begonnen, “3..2..1.., geopend!” Iedereen juicht en klapt, de pop-upbioscoop is klaar voor zijn bezoekers.

De pop-upbioscoop van Pathé is dagelijks open van 7:30 tot 19:30 uur. Bezoekers kunnen in de mini-bioscoop met 24 stoelen verschillende trailers zien om films te ontdekken en daar krijgen ze ook nog eens gratis popcorn bij. Het programma duurt 20 minuten, maar bezoekers kunnen ook tijdens de voorstelling vrij in- en uitlopen. Ook kan je hier als lastminutekerstcadeautje de Gift Card van Pathé kopen. Bezoekers die een Pathé Unlimited Card kopen krijgen een Gift Card cadeau.

Bij binnenkomst in de kleine zaal staan er op de stoel een bakje popcorn en een flesje water klaar. Zowel pers als medewerkers die pop-up Pathé hebben opgezet zijn in grote getale in de zaal aanwezig. Iedereen is enthousiast en kijkt hoopvol naar Jacques Hoendervangers, algemeen directeur van Pathé, die de aftrap verricht. ‘Het zal u niet ontgaan zijn, we zitten alweer in de maand december, een bovenal feestelijke maand. Maar het is ook een maand met veel verplichtingen. En zou het dan niet fijn zijn als je tussendoor eventjes, al is het maar voor een paar minuten, een momentje voor jezelf kunt hebben. Deze pop-up Pathé is bedoeld om mensen die onderweg zijn in deze drukke maand, toch eventjes een rustmoment te gunnen.’ Het publiek kijkt lachend toe en de pers schiet ondertussen veel foto’s.

Jacques Hoendervangers vertelt het publiek ook over de Merry Movie Day, die op 19 december plaatsvindt. ‘Ervaar jij ook soms stress rondom de feestdagen? Je komt dagen tekort om al je vrienden en familie te zien. Terwijl je hen toch aandacht wil geven. We roepen iedereen op om op 19 december met die mensen naar een Pathé bioscoop te komen om het toch eventjes goed te maken en aandacht aan ze te schenken. Dat kan bij onze theaters in het hele land.’ Op deze dag geeft Pathé een avond in de privé bioscoop weg. Mensen kunnen deze avond onder andere winnen door te reageren onder de Instagrampost van Pathé.

Na een daverend applaus draagt directeur Hoendervangers het woord over aan burgemeester van Zanen. “De pop-upbioscoop overtreft mijn stoutste verwachtingen. Als je door het doek komt, heb ik meteen het bioscoopgevoel. Dit gaat een hit worden. December is de filmmaand bij uitstek. Lekker onderuit gezakt in de bioscoop zitten. Even niet denken aan het werk, niet forenzen en geen stress om je trein te halen, een mooi vooruitzicht. Sluit u zich hier even af van de drukte op de perrons. Vlij neer in die zeer gerieflijke zetel. Een mini-bios in een stad met mooie bioscopen en filmhuizen, de stad van het Nederlands Filmfestival. De stad, laat ik het maar gewoon ronduit zeggen, de film hoofdstad van Nederland. Wat mij betreft kan de voorstelling beginnen. Ik wens u allemaal heerlijke laatste weken en veel kijkplezier.” Er volgt een enthousiast applaus, de lichten worden gedimd en de voorstelling kan beginnen.

De trailer van de Grinch komt op het scherm, de animatiefilm over het groene monster dat kerst heeft gestolen. De bezoekers moeten lachen om de grappen van de film. Tijdens de trailer van Bon Bini Holland 2 zegt van Zanen: “Het wordt steeds leuker, ik wil nog even blijven.” Enkele andere trailers verschijnen op het beeldscherm, waarna de burgemeester stilletjes de zaal verlaat. Het publiek kijkt een beetje verward: ‘Moeten wij nu ook gaan?’ Een deel van de zaal vertrekt, de rest blijft zitten. Na een paar minuten worden de lichten weer aangezet en komt de openingsvoorstelling tot een einde. Alle bezoekers staan langzaam op en begeven zich naar de uitgang.

Eline (21): ‘Na het zien van de trailers krijg je wel weer zin om naar de film te gaan.’ Sam (19): ‘Het is echt even alsof je in een andere wereld bent als je binnen zit. De bioscoop zag er vanbinnen heel mooi uit, wel had ik het iets groter verwacht. Ik ga zeker nog een keertje naar binnen, al is het voor de gratis popcorn.’