Gemeente Utrecht wil op korte termijn de buschaos op Utrecht Centraal oplossen. In september is een plan om de passagiers van lijn 12 voortaan bij een andere halte in te laten stappen aan de Raadsleden voorgelegd. Die halte is slechts tien meter van de huidige instaphalte verwijderd, namelijk aan de andere zijde van busperron C.

Op dit moment stappen de passagiers in aan de ‘verkeerde zijde’, omdat de bussen vanuit daar in noordelijke richting vertrekken, terwijl ze naar het zuiden moeten. Daardoor moeten passagiers als sardientjes in een blik in overvolle bussen een complete ronde om het busstation rijden. Dit is een halve kilometer en duurt een minuut, inclusief een scherpe keerbocht. Bus 12 is de enige lijn die onnodig zo’n complete ronde met passagiers moet rijden.

Na omwisselen van halte, wordt bus 12 niet meer geblokkeerd door een stoet van bussen op uitstaphalte C6, die pal voor de huidige instaphalte van bus 12 ligt. Het komt namelijk regelmatig voor dat te veel bussen tegelijk arriveren en dat is niet te reguleren. Deze blokkade van drie tot vier minuten vergroot alleen maar de chaos van de Uithofbussen, die in de spits om de twee minuten vertrekken.

In het plan is ook sprake van de komst van incheckpalen bij de bushalte. Als er voldoende bussen rijden en passagiers vooraf inchecken, duurt het instappen in een dergelijk lange bus net zo lang als in een metro in een drukke wereldstad; grofweg een halve minuut.