UTRECHT - Kleurige bloemen, fladderende vleugels, groene planten en rustig geschuifel van bezoekers. Dikke rupsen hangen stil aan grote, groene bladeren. Felgekleurde vlinders vliegen om de hoofden van bezoekers.

Je vindt het allemaal in de vlindertuin in de Botanische Tuinen op de Uithof. Donderdag ging het jaarlijkse tropisch vlinderfestival weer van start. Tot en met 15 september zijn de tropische vlinders te bewonderen in de vlindertuin. Het is nu het negende jaar dat de vlindertuin te vinden is in de Botanische Tuinen.

Nick Meijdam, educatief medewerker, legt uit dat de vlindertuin ook een educatieve functie heeft. “We laten hier de connectie tussen planten en vlinders zien.” Er komen dan ook een hele hoop kinderen op af volgens Meijdam. “Kinderen vinden dit heel leuk, maar sommigen vinden het wel een beetje eng.” En niet alleen kinderen, ook volwassenen durven niet altijd de vlindertuin in. “Misschien vinden ze het eng dat de vlinders allemaal rondvliegen en ook op je kunnen zitten. Maar ik snap het ook niet helemaal.”

Nu zijn er nog geen kinderen in de vlindertuin te vinden, maar lopen er al wel een paar bezoekers tussen de planten. Deze planten zijn allemaal in autobanden geplant en geven de ruimte een tropische uitstraling.  “Ik ben naar de Botanische Tuinen gegaan omdat ik dat zag op ‘ANWB dagje uit’”, zegt Corina van Tilburg lachend. “Ik wist niet eens dat de vlindertuin vandaag is opengegaan.” Om de bezoekers heen vliegen de beesten snel heen en weer. Toch wordt het over een paar weken nog veel leuker volgens Meijdam. “De vlinders planten zich hier voort, dus dan vliegen er veel meer rond. Ook zullen de planten nog meer gaan groeien.”

Dat de vlindertuin maar in een bepaalde periode open is, heeft een goede reden. “De tropische planten die nu buiten staan, moeten eind september weer naar binnen,” vertelt Meijdam. “We hebben helaas niet genoeg ruimte voor de planten en de vlinders, dus de vlindertuin moet dan sluiten. De vlinders worden dan naar andere plekken gebracht.” Wel zijn er plannen om een extra ruimte te maken voor de planten, zodat de vlindertuin het hele jaar open kan zijn. Dat zou positief zijn voor de Botanische Tuinen, aangezien de vlindertuin veel bezoekers trekt. “Soms kan je bijna over de hoofden heen lopen.”

Ook Irene van Valen en Aniana Koning lopen tussen de vlinders door. “We hadden vandaag al met zijn tweeën afgesproken,” vertelt Koning. “Dat de vlindertuin open is, is een leuke bijkomstigheid.” Ze vindt vooral de grote, blauwe vlinders het mooist. Net als Meijdam. “Ik heb geen favoriete soort, maar als ik echt zou moeten kiezen, dan is het toch wel de Morpho,” waarop hij naar de snel vliegende, blauwe vlinders wijst. Een paar planten verderop zit een grote, witte vlinder. Van een afstand lijkt het wel op een wit blad van een plant. Dit is de favoriet van Irene van Valen. “Het lijkt wel een soort bruidsvlinder.”

Achterin de ruimte staat een kast, met allerlei cocons. Ze hangen in rijtjes onder elkaar. De cocons zien er allemaal anders uit. Er is veel verschil in kleur en grootte, net zoals de vlinders die eruit komen. Met een beetje geluk kun je hier vlinders zien ontpoppen, waarna ook zij vrij zijn om in de ruimte te vliegen. De vlinders komen uit allerlei verschillende delen van de wereld. Zoveel tropische vlinders op één plek zal je dus in het wild niet direct tegenkomen. Toch kunnen ze gewoon naast elkaar leven. “Vlinders zijn niet agressief,” vertelt Meijdam. “Ze gaan dus niet vechten. Wel kunnen ze territoriaal zijn. Dan gaan ze achter elkaar aan vliegen.” De vlinders worden voornamelijk ingekocht op ‘vlinderfarms’, maar hier kan verandering in komen volgens Meijdam. “Als we een vlindertuin krijgen die het hele jaar open is, kunnen we ook veel meer gaan kweken.”