De betaalapp ‘Splitt’ is maandag 26 november de lucht ingegaan. De lancering van de app werd gevierd met een feest in de Beurs op de Neude. Hier konden genodigden meteen kennis maken met de app door er daadwerkelijk mee te betalen.

De betaalapp is vrij simpel mee te werken. Wanneer de app is geïnstalleerd, kan de gebruiker vrienden uitnodigen voor een groepsrekening. Wanneer de anderen deze uitnodiging accepteren hebben ze een gezamenlijke rekening voor de rest van de avond. Een persoon uit de groep bestelt een aantal drankjes, geeft aan wie er uit de groep meedoen met het rondje en houdt tenslotte zijn telefoon tegen de telefoon van de medewerker achter de bar. Op deze manier wordt het rondje in één keer betaald door iedereen in de groep die een drankje heeft besteld.

De genodigden voor het lanceringsfeest kregen van het team een dranktegoed van tien euro. Het enige wat de gasten hiervoor moesten doen, was de app downloaden. Iedereen spendeerde deze tien euro met liefde op het feest en vierde op die manier de lancering. Wijnand Speelman, DJ bij 3FM, was ook aanwezig op de viering. Hij hield een toespraak in de zaal in aanloop naar activeren van de app. “Het is zover, we tellen met zijn allen af! Tien, negen, acht, zeven….”, zei Speelman door de microfoon. Bij één ging de muziek hard aan en kon het feest echt beginnen.

Door gasten gelijk te laten betalen met de app kon het team goed de werking van ‘Splitt’ in de praktijk bekijken en wat de eerste ervaringen van de gebruikers waren. “Op deze manier kunnen we gelijk veel mogelijke problemen snel aanpakken en verbeteren”, vertelt Johanan Fraanje, een van de makers van de app. Het team van ‘Splitt’ gaat direct de komende weken aan de slag om de app te verbeteren. “Het belangrijkste is dat we op basis van de eerste ervaringen kijken of we het nog duidelijker en gebruiksvriendelijker kunnen maken. Daarnaast gaan wellicht sommige opties eruit en komen er juist opties bij.”, vertelt Fraanje. Een van de nieuwe functies zorgt ervoor dat mensen kunnen aangeven dat ze dure of juist minder dure drankjes consumeren, zodat mensen die bier drinken niet betalen voor een Gin Tonic van een vriend die op dezelfde rekening staat. Dit kan ook wellicht verwerkt worden in een “ik drink voor twee” knop. Er vanuit gaande dat een Gin Tonic ongeveer twee tot drie keer zo duur is als een biertje.

De app blijft in de lucht terwijl het team de app verbetert. Iedereen kan de app blijven downloaden en er ook gewoon mee betalen in de kleine veertig cafés in Utrecht waar ‘Splitt’ al mee samenwerkt.