UTRECHT – De Stadsschouwburg in Utrecht was tot op de laatste plaats uitverkocht voor de opvoering van Watskeburt!? de Musical op dinsdag 21 februari. De voorstelling is een project van hiphopgroep De Jeugd Van Tegenwoordig, die al meer dan tien jaar hits produceert. Gedurende twee uur werden de bezoekers getrakteerd op een absurdistisch schouwspel vol verrassingen.

Watskeburt!? de Musical werd vooraf betiteld als een unieke en absurde ervaring. De leden van De Jeugd Van Tegenwoordig speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van de musical, die om deze vier artiesten draait. Willie Wartaal, Faberyayo, Vjèze Fur en Bas Bron zijn echter niet zelf aanwezig in de schouwburg. Zij worden gespeeld door acteurs, en voornamelijk door gedetailleerde handpoppen.

De voorstelling draait om de verdwijning van bandlid Bas Bron. De andere drie leden gaan op een queeste om het vierde lid terug te vinden. De bezoekers maken muziek, grappen en zelfs vechtscènes mee. De Jeugd Van Tegenwoordig trekt doorgaans een jong publiek, maar het is opvallend dat er ook heel wat volwassenen en ouderen in de zaal zitten. Alhoewel voornamelijk de jongeren de liedjes van De Jeugd kennen lijken ook de ouderen zich, getuige het aantal lachsalvo’s, uitstekend te vermaken.

De voorstelling kent veel absurditeiten. Een eiersnijder is bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp in de voorstelling, evenals broodjes kaas. Als de zoektocht ten einde is staan de bezoekers van de musical op uit de stoelen om te dansen op de grootste hits van De Jeugd. Na afloop volgt er een groot applaus van de bezoekers, die middels een staande ovatie laten weten de voorstelling goed te kunnen waarderen.

De acteurs die de rollen van de poppen en de andere spelers vertolken, zijn voornamelijk jong, maar ook Henk Poort speelt een belangrijke rol in de musical als antagonist. Hij is al jaren een echte musicalster. ‘’We willen deze voorstelling ook leuk maken voor mensen die niets met de muziek van De Jeugd hebben. Dat proberen we zo goed mogelijk te doen’’, zegt Henk Poort. ‘’Je voelt in de try-outs aan wat werkt bij het publiek, en daar ga je mee verder. De recensies zijn in ieder geval heel positief.’’ Hij hoopt dat de absurde elementen ook de ‘gewone theaterbezoeker’ een fijne avond geven. ‘’Iedere bezoeker betaalt voor een goede voorstelling, dus we geven nooit minder. We gaan er gewoon voor.’’

Het interview met actrice Cripta Scheepers, Manon in de musical, is hier te lezen.