Woensdagavond kwart voor zeven gaat de muziek aan in Stadion Galgenwaard, het is tijd voor een wedstrijd. Deze avond speelt FC Utrecht tegen ASWH een club uit Hendrik-Ido-Ambacht. Voor de coach van ASWH, Cesco Agterberg, voelt het als thuiskomen, hij is in de stad opgegroeid. Maar of dat voor zijn spelers en supporters ook gaat gelden moet nog blijken.

Het lijkt een rustige avond te worden, een paar mannen halen een biertje aan de bar en Lil Kleine is te horen vanuit de speakers. In het stadion zijn de spelers een balletje te trappen en op de tribune is nog niemand te zien. Maar niets is wat het lijkt, plots komen de supporters van ASWH het stadion binnen en wordt het uitvak tot de nok gevuld. De beveiliging is in overmate ingezet en de ASWH spelers klappen voor hun achterban. Het is duidelijk dat dit om een echte familieclub gaat.

Plots loopt het uitvak ( aan de linkerkant ) vol met ASWH fans.
Foto: Mila Rozestraten

Voor FC Utrecht geld iets anders, ook deze tribune loopt aardig vol alleen met wat ander publiek. Echte Utrechters zijn vanuit de hele stad op de fiets gekomen om vanavond te zien hoe hun voetbalclub laat zien wie de baas is. Mannen met sjaaltjes waar ‘FC Utrecht’ op staan te zingen over het geluk van de club. De overwinning is nabij dat weten deze supporters maar al te goed.

De spelers van FC Utrecht hebben er ook zin in vanavond, ze trappen nog even een balletje met de scheidsrechter voordat ze hun oefeningen moeten doen. De spelers van ASWH zijn echter meteen gefocust en intensief bezig met de oefeningen die hun coach heeft opgegeven. 

Als de wedstrijd begint is dat ook terug te zien in het spel. FC Utrecht begint slordig en is bijna vergeten wat ze te verliezen hebben terwijl ASWH meteen voor actie gaat en goed samen speelt. Utrecht scoort toch in de 5e minuut, een doelpunt door Gyrano Kerk. ASWH knalt er in de 22ste minuut eentje in door Jesper van de Bosch, dit laat meteen zien dat Utrecht vanavond echt nog wel even z’n best moet gaan doen om ASWH in te maken.

Op de tribune van de Bunnickside zitten de hardcore voetbalfans, deze voornamelijk mannen, met een rood-wit hart springen en zingen al de hele avond op de maat van een trom die is meegenomen. Wat opvalt is dat er voor deze kant, die ondertussen helemaal vol zit, er maar drie beveiligers ingezet zijn. Voor het uitvak, wat veel kleiner is, zijn wel meer dan vijftien man ingezet om de boel rustig te houden. Toch zijn de ASWH fans rustig aan het kijken en zitten de Utrechters er een potje van te maken, zelfs zo erg dat de handhaving er bij moet komen om deze heren tot bedaren te krijgen.  

In de pauze voor de tweede helft halen de rood wit fans nog even een biertje en gaat de muziek weer aan. Buiten het stadion wordt de politie al neergezet met paarden en busjes om na de wedstrijd iedereen rustig naar huis te sturen. Ook is er meer beveiliging ingeschakeld bij alle ingangen. Zelfs voor een kleine opkomst als vanavond moet de veiligheid op en top zijn volgens het beleid. En dat is te merken, behalve voor de Bunnickside waar mannen nu over elkaar heen aan het kruipen zijn en het bier nog steeds rijkelijk vloeit. Het lijkt wel of het stadion zijn eigen fans niet durft aan te spreken op hun gedrag.

De wedstrijd gaat weer verder en de spelers zijn gewisseld van kant. Het doel van ASWH staat nu pal voor de Bunnickside. Utrecht joelt doelman Stef Doedée van ASWH hard uit en gooit bier naar hem elke keer als hij een bal trapt. FC Utrecht scoort in de tweede helft nog een paar keer en er wordt een rode kaart uitgedeeld voor ASWH. Met één man minder zakt de moed van de spelers van ASWH steeds meer in de schoenen en is de wedstrijd eigenlijk al uitgespeeld. Het wordt uiteindelijk 5-1 voor Utrecht.

De beveiliging van het stadion.
Foto: Mila Rozestraten

Rond de 80ste minuut gaan er al veel FC Utrecht supporters naar buiten, zij hebben hun lolletje gehad en gaan lekker de kroeg in. De ASWH fans pakken langzaam hun spullen in, het is tijd voor de lange tocht naar huis. Er wordt nog een paar keer geklapt voor de spelers maar iedereen zit alweer met hun hoofd bij zondag want dan wordt het pas echt gevaarlijk in het stadion. ADO Den Haag komt op bezoek. De beveiliging en politie zal nu wel alvast klaar staan om de dag zo spoedig mogelijk te laten verlopen.