UTRECHT - Starters worden steeds ouder bij het kopen van hun eerste huis, dit meldde het Centraal Bureau voor Statistiek afgelopen week. De gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste huis kopen is de afgelopen jaren flink gestegen.

In Utrecht ligt die gemiddelde leeftijd lager dan het landelijke gemiddelde dit is namelijk 36,4 jaar. In gemeente Utrecht is een starter dus gemiddeld 36,4 jaar oud wanneer zij haar eerste huis koopt. Als je verder inzoomt op de gemeente valt het op dat tussen de wijken in Utrecht de gemiddelde leeftijd best veel van elkaar verschilt. Zo is een starter in Utrecht centrum gemiddeld 41,9 jaar wanneer zij haar eerste huis koopt, in Utrecht oost ligt de gemiddelde leeftijd op 38,3 jaar en in Utrecht noordwest ligt de gemiddelde leeftijd veel lager namelijk op 33,2 jaar. Tussen de wijken in de gemeente is dus een aanzienlijk verschil te zien.

Volgens het CBS was in 2016 de starter gemiddeld 39,4 jaar oud toen die het eerste huis kocht. In 1995 was de gemiddelde leeftijd nog 34,6 jaar. Starters worden dus steeds ouder bij het kopen van hun eerste huis. Vanaf 2010 steeg de gemiddelde leeftijd steeds iets meer, dit heeft onder andere te maken met de strengere hypotheekregelgeving die vanaf 2013 is ingesteld. Hierdoor is het voor starters steeds moelijker geworden om een huis te kopen.