UTRECHT – Het eerste en grootste deel van de Stationspleinstalling opent in augustus haar deuren, zo laat de informatiepagina van het project, CU2030, weten. Wanneer de gehele stalling wordt opgeleverd mogen we spreken van de grootste fietsenstalling ter wereld.

Na de gedeeltelijke opening is er plaats voor ruim 7500 fietsen. Ook is er ruimte voor 700 OV-Fietsen. De stalling sluit aan op zowel de Midden als Noordertunnel, via deze tunnels kom je snel bij je trein.

Na de opening van dit deel van de stalling wordt de fietsloods verwijderd en worden een groot deel van de fietsenrekken op het smakkelaarsveld weggehaald. Hier kan dan worden begonnen aan de aanleg van de definitieve busbaan.

De stalling is onderdeel van het project ‘stationsplein’. Utrecht vernieuwt zijn Stationsgebied, dit was nodig. Er was sprake van achterstallig onderhoud en verloedering in het oude stationsgebied. Momenteel zijn Hoog Catharijne het centraal station nog niet los van elkaar te denken, maar in de toekomst worden ze ‘losgeknipt’. Zo komt er een nieuw verhoogd plein met daaronder de fietsenstalling voor totaal 12.500 fietsen. Vanaf dit plein kun je naar Hoog Catherijne, of richting het straatniveau naar de binnenstad.

Het stationsplein wordt de nieuwe schakel tussen de historische binnenstad en Hoog Catherijne. Voor voetgangers wordt zowel op het plein als op de route er naartoe ruim baan gemaakt.