De mensen hebben veel minder belangstelling voor de verkiezingen van het Europese Parlement sinds de crisis is geweest, vertelt de voorzitter van het stemloket van Tivoli. Stemmen voor Europese Parlement kan vandaag. Hoewel de opkomst hiervoor vaak laag is, blijven er mensen binnenlopen bij het stembureau van Tivoli.

Aan de buitenkant van Tivoli (aan de rechterkant naast restaurant Het Gegeven Paard) hangen er gele en witte papieren met daarop ‘Ingang stembureau’. Er zitten drie mensen achter het stemloket, de voorzitter in het midden. Ze maken wat grapjes met elkaar terwijl de stempassen en paspoorten gecheckt worden. Het is rustig binnen, wel komen er geregeld al wat mensen binnen. De opkomst is gemiddeld, vertelt Joost Klein Velderman (voorzitter). ‘Nu hebben we zo’n 400 stemmen binnen, dat is normaal. De opkomst voor het Europese Parlement is tot nu altijd het laagst geweest in vergelijking met andere momenten dat de mensen mogen stemmen, zeker sinds de crisis is geweest. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer of de gemeenteraadsverkiezingen is de opkomst het hoogst.’

Bij de verkiezingen van de Provinciale Staten een paar maanden geleden stond er rond vijf uur een lange rij met een wachttijd van een kwartier, de voorzitter hoopt dat de mensen deze keer minder lang hoeven te wachten. ‘Toen hadden we ook maar twee stemhokjes, nu hebben we er drie,’ legt hij uit, ‘hopelijk scheelt dat. Bij de verkiezingen van de Provinciale Staten konden de mensen die om kwart voor negen bij de rij aansloten niet meer aan de beurt komen om te stemmen, dat willen we natuurlijk voorkomen.’ De voorzitter benadrukt dat het erg belangrijk is om te stemmen: ‘De democratie is prachtig. Stemmen is voor mij niet alleen een recht, maar ook een plicht.’ De vrouw naast hem grapt: ‘Zo kijk jou eens, de nieuwe minister-president.’

‘Vanaf vijf uur wordt het pas echt druk hier, dan komen de mensen terug van werk en wordt het levendiger in de stad.’ Daarnaast is er volgens de voorzitter ook nog een andere reden waarom de mensen speciaal naar Tivoli komen om te stemmen: ‘Het stembureau op het Centraal Station is vaak heel erg druk. Mensen die geen zin hebben om in de rij te wachten, komen dan vaak naar ons, dit is heel dichtbij.’ De mensen die binnenlopen variëren in leeftijd. Na een groepje jongvolwassenen volgt er een koppel van middelbare leeftijd. Oud en jong wisselen elkaar af.

De verwachtingen zijn niet heel hoog, vertelt de voorzitter. ‘Bij de verkiezing voor de Provinciale Staten hadden we nog mee dat er veel concerten en andere activiteiten in Tivoli die avond plaatsvonden, dan gingen er een aantal mensen even snel stemmen voordat het concert begon, nu is dat niet zo.’ Terwijl er mensen binnen druppelen om hun stem uit te brengen, zijn de medewerkers van Tivoli aan het werk. Af en toe loopt er een werknemer langs. Toch is het erg stil, de rust blijft bewaard bij stemdistrict 3.