Vandaag is de dag dat inwoners uit heel het land mogen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat lijkt makkelijk als je een stemlokaal in de gymzaal of in het buurthuis hebt. Het is lastiger om te stemmen als je een lange werkdag hebt. Daar heeft gemeente Utrecht wat handigs op bedacht: Utrechtse reizigers kunnen op het station stemmen.

Het stemlokaal is verdekt opgesteld op de bovenverdieping van het station. Er hangen pijlen die de weg duidelijk aangeven. De mensen die komen stemmen zijn na een uur op vier handen te tellen. Dat was vanmorgen vroeg wel anders. Op de RTL-livestream van half 10 vanmorgen was een gigantische rij te zien. Deze is inmiddels verdwenen. Volgens de stembureauleden wordt het vanavond weer wat drukker. 

In de ruimte staan twee tafels. Erachter zitten aan elke tafel drie stembureauleden. Het zijn allemaal mannen en onderling zijn ze, wanneer de rij het toelaat, volop aan de praat. De rij bij het ene tafeltje wordt steeds langer. Eén van de mannen wuift dat de mensen ook zijn kant op mogen komen. De stembureauleden worden goed verzorgd: allemaal hebben ze een dekentje en bij hun voeten staat een klein kacheltje. Aan warmte in de grote stationshal geen gebrek.

Het is even rustig. Verveeld kijken de medewerkers voor zich uit. De mobiele telefoons liggen naast de stemleden op tafel en ze tillen deze regelmatig op. De koffie en thee is niet aan te slepen, in korte tijd hebben de mannen een hoop koppen weggedronken. De stembureauleden zitten hier van 06.45 tot 21.00 uur. Ze krijgen een financiële vergoeding en gedurende de dag een aantal consumptiebonnen van de naastgelegen bistro Bistrot Centraal. Maar daar houdt de verzorging op: ze moesten wel hun eigen eten meenemen.

Stembureaulid Bart Nuijten zorgt vandaag samen met de andere stembureauleden dat het stemmen goed verloopt. “Dat wij hier in Nederland het recht hebben om te stemmen, dat is toch fantastisch? Vanaf 18 jaar heeft iedereen hier de mogelijkheid om te stemmen en hoe mooi is het dat veel mensen dit ook massaal doen. Zo kwam er net een meisje van net 18 langs. Ze keek er al lange tijd naar uit dat ze vandaag mocht stemmen. Dit zorgt ervoor dat het voor mij goed voelt om hier tot 21.00 uur vanavond te zitten.”

De 18-jarige studente Fleur van Eeuwijk mag vandaag voor de tweede keer stemmen. “Ik ga stemmen omdat ik het belangrijk vind om mijn stem te laten horen. Ik weet dat er naar mijn stem geluisterd wordt en hierdoor weer veranderingen in Nederland plaats zullen vinden. Van huis uit ben ik gewend om te gaan stemmen: we hebben stemrecht en daar maak ik graag gebruik van”.