UTRECHT - Vanochtend ging op Utrecht Centraal om kwart voor zeven de eerste stembus van Utrecht open. Wie gingen er al zo vroeg stemmen?

Tijd: 6:38
‘’Onze fysieke identiteit is al goed genoeg vastgelegd. Zo staat er al veel over in de grondwet, maar onze online identiteit is dat nog niet. Dat moet beter, daarom stem ik op de Piratenpartij. Als ze één zetel halen ben ik al blij.’’
– Otto Baart (26)


Tijd: 6:44
‘’Om zeven uur vertrekt mijn trein naar Brussel en ik ben pas om tien uur vanavond weer thuis, vandaar dat ik al zo vroeg ga stemmen. Bij deze verkiezingen heb ik het gevoel van verdeeldheid. Ik stem GroenLinks, maar mijn partner – voor wie ik nu ook ga stemmen – stemt iets heel anders.’’
– Leonieke (21)

Tijd: 7:19
‘’Er is veel verdeeldheid in Nederland, dat moet veranderen vind ik. Ik hoop wel dat met de VVD en PVV aan kop dat die verandering erin zit. Ik duim voor een links kabinet. Omdat ik gelijkheid belangrijk vind stem ik op de SP. Ik weet niet of mijn stem veel uitmaakt, maar ik draag in ieder geval mijn steentje bij.’’
– Suemaya Abdelftha (23)

Tijd: 7:26
‘’Het is belangrijk om te stemmen, zeker tijdens deze verkiezingen. De grote populistische partijen spelen in op angst, dat vind ik eng. Met schreeuwen kom je niet ver. We moeten plannen maken. Daarom vind ik het belangrijk om mijn progressieve stem uit te brengen op D66. Die partij kijkt om zich heen. Zo denkt de partij ook aan het milieu. Voor het milieu kon ik ook op GroenLinks stemmen, maar ik denk dat hun plannen het in de praktijk niet halen. De plannen van de D66 zijn meer ideologisch.’’
– Joey van de Watering (23)

Tijd: 8:12
‘’Er is er maar een die zich de afgelopen vier jaar heeft bewezen, onze premier Mark Rutte. Ik vind politiek interessant en heb me goed in de verkiezingen verdiept. Mijn keuze om op de VVD te stemmen heb ik weloverwogen gemaakt en het is voor mij een logische beslissing. Ik ben ook van het normaal doen en ik ben een nuchtere Nederlander.’’
– Arend den Hartog (24)

Tijd: 8:34
‘’Ik ben zwevend tot het einde. Altijd heb ik last van keuzestress. Ik twijfel ontzettend tussen D66 en GroenLinks. Het is niet dat ik me niet goed heb verdiept. Ik heb juist alle debatten gekeken en alles over de partijen gelezen, maar dat maakte mijn keuze alleen maar lastiger. Op wie ik ga stemmen beslis ik zo in het stemhokje.’’
– Liza Boekhoudt (24)
Links op de foto

‘’Ik zat ook te twijfelen tussen GroenLinks en D66, maar ik ga toch voor GroenLinks. Ik vind het in ieder geval heel belangrijk dat er zo min mogelijk bezuinigd wordt op de publieke omroep. Die staat namelijk voor mij voor vrijheid en democratie en ik wil niet dat we dat kwijtraken.’’
– Josselin Gordijn (25)
Rechts op de foto